''Προπονώντας παιδιά'' Ασκήσεις για τμήματα Κ6 έως Κ14

 

Βασίλης Παπαδάκης

27,22
24,50
Το βιβλίο είναι μια πρόταση για όσους ασχολούνται με τις αναπτυξιακές ηλικίες, προτείνοντας ασκήσεις για να δημιουργηθεί ένας τρόπος σκέψης και εφαρμογής, που θα βασίζεται στην επικοινωνία, στην αντίληψη και στη λήψη απόφασης, από τους ίδιους τους μικρούς ποδοσφαιριστές, μέσα από την αξιοποίηση των εμπειριών τους στην προπόνηση και τα παιχνίδια.
 

ΠερίληψηΔείγμα βιβλίου

Το βιβλίο «Προπονώντας παιδιά» είναι μια πρόταση για όσους ασχολούνται με τις αναπτυξιακές ηλικίες, προτείνοντας ασκήσεις για να δημιουργηθεί ένας τρόπος σκέψης και εφαρμογής, που θα βασίζεται στην επικοινωνία, στην αντίληψη και στη λήψη απόφασης, από τους ίδιους τους μικρούς ποδοσφαιριστές, μέσα από την αξιοποίηση των εμπειριών τους στην προπόνηση και τα παιχνίδια. Περιέχει ενδεικτικό ασκησιολόγιο από Κ6 έως και Κ14, με ασκήσεις που έχουν δράση, ρεαλισμό, στόχους και κίνητρο, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των ηλικιών, τα πεδία εκπαίδευσης και τις κατευθύνσεις του μακροχρόνιου προγραμματισμού.
Ο δεκάλογος της ανάπτυξης του μικρού ποδοσφαιριστή που προτείνει το «Προπονώντας παιδιά» θα πρέπει να βασίζεται:
  1. Στο εισαγωγικό στάδιο, στην ελευθερία κινήσεων και δράσεων μέσα από ποικίλα ερεθίσματα.
  2. Στη δημιουργία συνθηκών αλάνας, ασκήσεων με κάθε είδους εμπόδια και αναγκαστικές διαφορετικές κινήσεις, όχι κατ’ ανάγκη ποδοσφαιρικές, για να βοηθήσουμε τη γενικότερη συναρμογή των παιδιών, μέχρι και την ηλικία Κ10.
  3. Στο 1vs1, ως κύριο στοιχείο εκπαίδευσης ατομικής τακτικής.
  4. Στην ατομική-έξτρα προπόνηση στο σπίτι ή δυνατόν σε ελεύθερη μορφή.
  5. Στην εναλλαγή των θέσεων στην προπόνηση και τα παιχνίδια μέχρι τα Κ12.
  6. Στη σημασία της βιολογικής ηλικίας, ώστε τα παιδιά, όταν μπορούν, να ανταγωνίζονται μεγαλύτερα παιδιά.
  7. Στη λήψη αποφάσεων από τα ίδια τα παιδιά, οπότε το ασκησιολόγιο σε οργανωμένες ακαδημίες θα πρέπει να φροντίζει γι’ αυτό.
  8. Στο παιχνίδι 4vs4 ως βάση εκπαίδευσης και προπόνησης.
  9. Στην ατομική-έξτρα προπόνηση πλέον της ομάδας-ακαδημίας, στις ηλικίες από Κ14 και άνω.
  10. Στα «Μαθήματα Ζωής» που μπορεί το ποδόσφαιρο ως ομαδικό άθλημα να δώσει, σε όλη αυτή τη διαδρομή από την ηλικία των 4 ετών μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, δηλαδή για μια ζωή!
Το βιβλίο φιλοδοξεί να δώσει ερεθίσματα σκέψης σε κάθε προπονητή, γιατί είναι σημαντικό ο καθένας μας να βαδίζει σε έναν δημιουργικό δρόμο, εξελίσσοντας τον εαυτό του, τους αθλητές του και το ποδόσφαιρο.
Οι γνώσεις και οι εμπειρίες πρέπει να μοιράζονται!
Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..