Ταχυδύναμη-Ενδεικτικό Ασκησιολόγιο

Η ταχυδύναμη (ποδοσφαιρική δύναμη) είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της απόδοσης του ποδοσφαιριστή. Εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις ποδοσφαιρικές κινήσεις (τάκλινγκ, ντρίπλα, προσποίηση, άλμα, τζαρτζάρισμα, αλλαγές κατεύθυνσης, εκκινήσεις, μονομαχίες, σλάλομ, σουτ) , οπότε κρίνεται απαραίτητη η σωστή προπόνησή της, η οποία περιλαμβάνει δρομικές και αλτικές ασκήσεις με και χωρίς όργανα. Προπονείται με την επαναληπτική μέθοδο σε ένταση 95-100%, διάρκεια επανάληψης 6΄΄-10΄΄, επαναλήψεις 4-8, ασκήσεις-σταθμοί 4-6, σετ 2-4. Ο ρυθμός είναι εκρηκτικός. Το διάλειμμα είναι πλήρες, ο ποδοσφαιριστής πρέπει να εκτελεί κάθε επανάληψη στο 100%!

Ενδεικτικό Ασκησιολόγιο εδώ

Ταχυδύναμη με σουτ

Η προπόνηση της ταχυδύναμης με μπάλα είναι σίγουρα πολύ ωφέλιμη, ρεαλιστική και πρακτική, αφού μπορεί να συμπεριλάβει πολλά από τα στοιχεία που απαιτούνται για την βελτίωση των φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών. Στην ανάρτηση θα δείτε ένα παράδειγμα οργάνωσης και περιεχομένου σε 4 σταθμούς, που μας επιτρέπει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες να προπονήσουμε αποτελεσματικά, αυτή την τόσο σημαντική ικανότητα, ακόμα και σε μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών ταυτόχρονα. Επίσης, εξασκούμε την πάσα, την προσποίηση, το οδήγημα και φυσικά το σουτ.
Οργάνωση: Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε 4 υποομάδες και τοποθετούνται απέναντι από τις 2 εστίες. Σε κάθε εστία οι ποδοσφαιριστές εκτελούν εναλλάξ ανά ομάδα. Ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί χρέη πασαδόρου είναι υπεύθυνος να φέρει τη μπάλα και να πάρει στη συνέχεια θέση στο τέλος της σειράς για να σουτάρει και αυτός, ενώ αυτός που εκτελεί το σουτ μένει για να κάνει χρέη πασαδόρου στον επόμενο  (η μορφή σε κάθε υποομάδα είναι κυκλική). Απαιτούνται 2 εστίες, 16-20 ποδοσφαιριστές (ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει μπάλα), 2-4 τερματοφύλακες , 3 πιατάκια, 3 κώνοι, 3 (4) εμπόδια, 1 σκάλα και 8 στυλοβάτες.
Στο πρώτο σχήμα βλέπουμε πως τοποθετούμε οργανωτικά τις 4 υποομάδες, έξω από τις περιοχές στις 2 εστίες του γηπέδου.

Σχήμα 1
Στο σχήμα 2 βλέπουμε την άσκηση: Ο ποδοσφαιριστής με τη μπάλα, στην αρχή της ουράς, πασάρει στον συμπαίκτη του, εκτελεί γρήγορο σκίπινγκ στη σκάλα, υποδέχεται την μπάλα, στρέφεται προς την εστία, κάνει σλάλομ στους κώνους και σουτάρει. Στη συνέχεια παίρνει τη θέση του πασαδόρου, ενώ ο πασαδόρος παίρνει τη μπάλα και πηγαίνει τελευταίος στην υποομάδα του.
 
 Σχήμα 2-Άσκηση 1
 Στο σχήμα 3 βλέπουμε τη άσκηση:  Ο ποδοσφαιριστής με τη μπάλα, στην αρχή της ουράς, πασάρει στον συμπαίκτη του, εκτελεί 3 σπριντ 5μ. με αλλαγή κατεύθυνσης στους στυλοβάτες, υποδέχεται την πάσα του συμπαίκτη του και σουτάρει στην εστία. Στη συνέχεια παίρνει τη θέση του πασαδόρου, ενώ ο πασαδόρος παίρνει τη μπάλα και πηγαίνει τελευταίος στην υποομάδα του.
 
 Σχήμα 3-Άσκηση2
Στο σχήμα 4 βλέπουμε τη άσκηση:  Ο ποδοσφαιριστής με τη μπάλα, στην αρχή της ουράς, πασάρει στον συμπαίκτη του εκτελεί εκρηκτικά 3 (4) άλματα, κάνει γρήγορο σλάλομ στους στυλοβάτες, υποδέχεται την πάσα του συμπαίκτη του και σουτάρει στην εστία. Στη συνέχεια παίρνει τη θέση του πασαδόρου, ενώ ο πασαδόρος παίρνει τη μπάλα και πηγαίνει τελευταίος στην υποομάδα του.
 
Σχήμα 4-Άσκηση 3
Στο σχήμα 5 βλέπουμε τη άσκηση:  Ο ποδοσφαιριστής με τη μπάλα, στην αρχή της ουράς, πασάρει στον συμπαίκτη του, κάνει σπριντ 10μ. με αλλαγή κατεύθυνσης,  υποδέχεται την πάσα του συμπαίκτη του και σουτάρει στην εστία. Στη συνέχεια παίρνει τη θέση του πασαδόρου, ενώ ο πασαδόρος παίρνει τη μπάλα και πηγαίνει τελευταίος στην υποομάδα του.
 Σχήμα 5-Άσκηση4
 
Σημ.: Στις ασκήσεις 2,3 και 4 -ή επιλεκτικά σε 1-2 από αυτές- ο ποδοσφαιριστής πριν σουτάρει μπορεί να κάνει μια προσποίηση στον συμπαίκτη του, ο οποίος θα κάνει παθητική άμυνα.

Επαναλήψεις: 4-6 ανά ποδοσφαιριστή. Επισημαίνεται η εκρηκτική εκτέλεση κάθε επανάληψης. Το διάλειμμα μεταξύ των ασκήσεων είναι ο χρόνος μεταφοράς των ποδοσφαιριστών από σταθμό σε σταθμό.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..