Έρευνα για τη σχέση αποτελέσματος και κερδισμένων μονομαχιών στο ποδόσφαιρο

Εισαγωγή:

Η έρευνα έχει σκοπό να αναλύσει τη σχέση που έχουν οι κερδισμένες μονομαχίες με το τελικό αποτέλεσμα σε αγώνες ποδοσφαίρου και να καταδείξει τη σημασία τους στη διαμόρφωσή του. Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο συνολικός αριθμός των κερδισμένων ή χαμένων μονομαχιών την έκβαση ενός αγώνα; Η ατομική ικανότητα στο 1vs1, μπορεί να καθορίσει την συνολική αποτελεσματικότητα μιας ομάδας;  Η συμπεριφορά μιας ομάδας στις μονομαχίες, αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα των αγώνων της; Μπορεί η διαφορά στο σκορ/αποτέλεσμα ανά ημίχρονο, να εξηγηθεί από την διαφορετική ατομική/ομαδική αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες; Πραγματοποιήθηκε στην αγωνιστική σεζόν 2021-22, σε αγώνες του πρωταθλήματος  Α΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας στην Ε.Π.Σ. Χανίων.   Συγκεκριμένα αναλύθηκαν μέσω video 16 από τους 28 αγώνες του σωματείου Πανακρωτηριακός Α.Ο., στη σχέση του αριθμού των κερδισμένων μονομαχιών με το τελικό αποτέλεσμα, σε καταστάσεις εδάφους , εναέριες και τα κερδισμένα φάουλ που προέκυψαν από μονομαχίες 1vs1.

Κύριο μέρος

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είχε σαν βασικό προαπαιτούμενο την όσο γίνεται πιο αντικειμενική αναζήτηση αποτελεσμάτων. Τα παιχνίδια που αναλύθηκαν, επιλέχτηκαν με βάση μια σχετική δυναμικότητα μεταξύ των ομάδων, δηλαδή υπήρχε ο χαρακτήρας του ντέρμπι, με το αποτέλεσμα να μην θεωρείται εξαρχής δεδομένο. Επιλέχθηκαν ομάδες που τερμάτισαν είτε λίγο ψηλότερα, είτε λίγο χαμηλότερα στη βαθμολογία, καθώς και παιχνίδια με την ίδια ομάδα εντός και εκτός έδρας. Το γήπεδο χωρίστηκε σε 3 ζώνες (Αμυντικό- Μεσαίο- Επιθετικό τρίτο) και 3 κανάλια (Αριστερό- Μεσαίο- Δεξιό κανάλι) και οι μονομαχίες προσμετρήθηκαν ανά ημίχρονο και στο σύνολό τους. Με αυτό τον τρόπο, ένας ακόμα στόχος ήταν  να διερευνηθεί και η σχέση αλλαγής συμπεριφοράς/αποτελεσματικότητας στις μονομαχίες, σε αλλαγές του σκορ ανά ημίχρονο.

 Για να προσμετρηθούν οι μονομαχίες τέθηκαν μια σειρά από κανόνες και συγκεκριμένα:

Μονομαχίες εδάφους:

1.      Ο ένας ποδοσφαιριστής έχει υποχρεωτικά κατοχή μπάλας και προσπαθεί να προσπεράσει αντίπαλο

2.      Ο επιτιθέμενος  προσπερνά και συνεχίζει να έχει κατοχή μπάλας

3.      Ο αμυνόμενος ανακτά την μπάλα (κερδίζει κατοχή)

4.      Ο αμυνόμενος  έχει στόχο να απομακρύνει την μπάλα και το καταφέρνει (προβολή, τάκλιν).

5.      Και οι 2 ποδοσφαιριστές συμμετέχουν ξεκάθαρα στην διεκδίκηση (π.χ. ο επιτιθέμενος επιχειρεί προσπέραση-προσποίηση και ο αμυνόμενος διεκδικεί την μπάλα-δεν πιέζει απλά ή παρακολουθεί τον κάτοχο)

 

Μονομαχίες εναέριες:

1.      Συμμετέχουν και οι 2 στην διεκδίκηση της μπάλας, κάνοντας άλμα-κίνηση προς αυτή

2.      Είναι σε κοντινή απόσταση διεκδίκησης, που προέρχεται από αρχική τοποθέτηση προσωπικού μαρκαρίσματος ή διεκδικούν με ίσους όρους μια μπάλα που έρχεται από ψηλά.

Κερδισμένα φάουλ:

1.      Φάουλ που προήλθαν από τις καταστάσεις μονομαχιών που περιγράφονται παραπάνω, με αντικανονική χρήση ποδιού, χεριού ή σώματος του αμυνόμενου. Ξεκάθαρες σωματικές αντικανονικές παρεμβάσεις δηλαδή (π.χ. όχι χέρι σε σέντρα).

Γενικές παρατηρήσεις:

Το ποσοστό που αφορά το είδος της μονομαχίας (Εδάφους, Εναέριες, Φάουλ 1vs1) αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα:

.

Σε ότι αφορά την περιοχή του γηπέδου (Αμυντική-Μεσαία-Επιθετική Ζώνη) που διεξήχθησαν οι μονομαχίες είχαμε:

''Προπονώντας τις μονομαχίες''-Νέο βιβλίο +Ebook!!!

 



 

Είτε μιλάμε για επαγγελματικό είτε για ερασιτεχνικό είτε για αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, οι μονομαχίες αποτελούν βασικό μέρος του παιχνιδιού, που όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Το οδήγημα, οι προσποιήσεις και οι αμυντικές ικανότητες, είναι μόνο μέρος της μονομαχίας, καθώς εξίσου σημαντικά στοιχεία είναι και η ικανότητα να ξεμαρκάρεσαι ή να υποδέχεσαι την μπάλα σε συνθήκες πίεσης χώρου και χρόνου, η απόσταση μεταξύ των παικτών, η στιγμή και ο τρόπος αντίδρασης και επέμβασης. Ως κατάσταση επιβολής επί του αντιπάλου, η μονομαχία στηρίζεται σε φυσικά, τεχνικά, τακτικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

Το βιβλίο ''Προπονώντας τις μονομαχίες'', αναλύει θεωρητικά τη σημασία των μονομαχιών σύμφωνα:

  • Με τις διδαχές του Victor Frade.
  • Με έρευνα για τη σημασία των μονομαχιών στην Premier League.
  • Με έρευνα του ίδιου συγγραφέα σε τοπικά πρωταθλήματα της Ελλάδας.

Επίσης αναλύεται η προσδιορισμός των μονομαχιών στο πλαίσιο της ατομικής τακτικής στο ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά το ασκησιολόγιο, το βιβλίο περιέχει:

  • 24 ασκήσεις «Γενικής Τακτικής 1v1».
  • 29 ασκήσεις «Ειδικής Τακτικής 1v1».
  • 10 ασκήσεις «Τερματοφύλακας vs Επιθετικός».
  • 20 ασκήσεις «1vs1 σε αγωνιστικά παιχνίδια».
  • 8 ασκήσεις για την μεθοδολογική προσέγγιση Διδασκαλίας-Εκπαίδευσης-Προπόνησης της ατομικής τακτικής στην προπόνηση της ομάδας.

 

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

(Προσαρμογή της τέχνης του πολέμου του Sun Tzu (Αρχαίος Κινέζος στρατηγός) στις ανάγκες των μονομαχιών στο ποδόσφαιρο.)

Foden-False 9 drill

 

 

 Στο παιχνίδι Manchester City-Borussia M., οι παίκτες του Pep Guardiola συνεργάστηκαν εξαιρετικά στο 2ο γκολ, το οποίο πέτυχε  ο Gundogan. Ωστόσο, αυτό προήλθε από μια κίνηση του Foden, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των συμπαικτών του και τις αλλαγές θέσεων, που χαρακτηρίζουν την ομάδα.

Δείτε στο video την εξέλιξη της φάσης πατώντας εδώ

 
Ας δούμε πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και να προπονήσουμε αυτή την κίνηση, ακολουθώντας 3 βήματα: 
Στο βήμα 1, οριοθετούμε  με πιατάκια το χώρο της άσκησης και τοποθετούμε 7 ομοιώματα, όπως στο σχήμα.
Σχήμα 1
Σε αυτό το πρώτο βήμα χρησιμοποιούμε 4 ποδοσφαιριστές, τοποθετημένους σε σχήμα ρόμβου όπως φαίνεται παραπάνω (σχήμα 1), που αντιστοιχούν σε 1 επιθετικό, 2 εσωτερικούς μέσους και 1 αμυντικό μέσο. Ο επιθετικός ξεκινάει την άσκηση κινούμενος προς την μεσαία γραμμή, για να δεχτεί την μπάλα ανάμεσα στα 2 ομοιώματα, από το αμυντικό μέσο. Οι 2 εσωτερικοί μέσοι κινούνται αντίθετα, εκμεταλλευόμενοι το χώρο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις γραμμές.

Προπόνηση θέσης: Mason Mount drill

O Mason Mount πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ απέναντι στη Liverpool, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του. Το ταλέντο και η ικανότητα, σε συνδυασμό με εξειδίκευση, μέσα από ατομική και υποομαδική προπόνηση, μπορεί να δώσει λύσεις και να αποδειχτεί καθοριστική, τόσο για την ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή, όσο και για το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Η φάση του γκολ εξελίσσεται σε ανοικτό γήπεδο (αντεπίθεση), με αρκετούς ποδοσφαιριστές και από τις 2 ομάδες να εμπλέκονται. 
 
 
Η δημιουργία μέσα από συνδυασμένες κινήσεις παρόμοιων συνθηκών στο παιχνίδι, είναι απαραίτητη για να φτάσουμε σε τελικές προσπάθειες, αξιοποιώντας την ικανότητα στο 1vs1 συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών μας. Αν και η αντίδραση των αμυνομένων στην συγκεκριμένη φάση είναι λανθασμένη και σίγουρα υποτονική, ας δούμε πως εξασκείται η συγκεκριμένη κίνηση, με βάση την μεθοδολογία της Προπόνησης Θέσης.
 
Βήμα 1: Εξάσκηση χωρίς τερματοφύλακα, με 4 στόχους στην εστία. Η άσκηση ξεκινά με οδήγημα και προσποίηση από τον ποδοσφαιριστή στον άξονα. Ταυτόχρονα ο ποδοσφαιριστής στην άκρη εκτελεί κίνηση για ξεμαρκάρισμα-δημιουργία χώρου. Υποδέχεται την μπάλα, οδηγεί παράλληλα στα ομοιώματα, προσποιείται και σουτάρει σε έναν από τους 4 στόχους (επιλογή χρώματος από παίκτη ή υπόδειξη από προπονητή).
Βήμα 2: Εξάσκηση με τερματοφύλακα, ακολουθώντας την ίδια μορφή στην άσκηση, με τον ποδοσφαιριστή πλέον να σουτάρει επιλέγοντας γωνία.

Έναρξη αγώνα-Αιφνιδιασμός αντιπάλου!

Η αρχή του κάθε αγώνα (και του ημιχρόνου) είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία της ομάδας και συχνά καθορίζει και τη μορφή του, αφού το πλεονέκτημα λειτουργεί θετικά, το μειονέκτημα αρνητικά, οι κερδισμένες μπάλες ή επιθετικές ενέργειες δίνουν δύναμη, το λάθος δημιουργεί ανασφάλεια κ.ο.κ. Καλό θα είναι τα προβλήματα αυτά να τα μεταφέρουμε στον αντίπαλο και να προσπαθήσουμε εμείς να τα εκμεταλλευτούμε. Η έναρξη του αγώνα ή του ημιχρόνου, είναι γενικότερα μια καλή ευκαιρία να αποδιοργανώσουμε τον αντίπαλο και να του δημιουργήσουμε προβλήματα στο σχεδιασμό που έχει κάνει. Να του χαλάσουμε τα σχέδια δηλαδή. Η πίεση στα πρώτα 5-10 λεπτά ή απρόσμενες τακτικές κινήσεις, μπορούν να το καταφέρουν αυτό, ωστόσο θα ασχοληθούμε σε αυτή τη φάση μόνο με την έναρξη (σέντρα) του αγώνα.
 
Θέμα: Η επιθετική προσέγγιση της έναρξης και η μεταφορά της μπάλας στο αμυντικό 3ο του αντιπάλου. 
Στόχος: Ο αιφνιδιασμός και η δημιουργία προβλημάτων στην άμυνα του αντιπάλου, που θα του επιφέρει εκνευρισμό, πτώση αυτοπεποίθησης και ψυχολογικό πλεονέκτημα σε εμάς. 
Παρακάτω θα δούμε 4 παραλλαγές προσπάθειας γρήγορης επίθεσης στα πρώτα δευτερόλεπτα, που μπορούν να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο:
 
Παραλλαγή 1 

Τοποθετούμε 2 γρήγορους ποδοσφαιριστές στις άκρες και μετά την 1η πίσω πάσα, εκτελούμε μεγάλη μεταβίβαση σε κενό χώρο στην άκρη, για ένα από τους δύο ποδοσφαιριστές. Ταυτόχρονα, ο κεντρικός παίκτης, οι 2 επιθετικοί  μέσοι κινούνται στο αντίπαλο μισό. Ο ακραίος που δεν παίρνει μπάλα, επίσης κινείται επιθετικά, αλλά πλέον διαγώνια προς τα μέσα. Ο αρχικός στόχος είναι να πιάσουμε στον ‘’ύπνο’’ τον αντίπαλο και να φέρουμε την μπάλα στην περιοχή με σέντρα για το φορ και τον απέναντι ακραίο. Αν ο αντίπαλος αντιδράσει ανάλογα την περίπτωση πιέζουμε ψηλά κοντά στην περιοχή του την μπάλα ή του ασκούμε πίεση με π.χ. ένα κερδισμένο πλάγιο κοντά στην περιοχή του.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..