Αμυντική λειτουργία 1-3-5-2 στο αμυντικό μισό-Αγωνιστικό παιχνίδι

Αγωνιστικό παιχνίδι για τη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας στο σχηματισμό 1-3-5-2, σε τρεις τακτικές καταστάσεις. Χώρος 1/2 έως και 2/3 του γηπέδου σε σχέση 8 vs 8 (+1 τερματοφύλακα), με 1 κανονική εστία και 2 μικρές. H αμυνόμενη ομάδα 1-3-4-1 (από 1-3-5-2 λείπουν οι 2 επιθετικοί), η επιτιθέμενη 2-3-3 (από 1-4-3-3 λείπουν οι κεντρικοί αμυντικοί και ο τερματοφύλακας). 

1352A

Οριοθετούμε με κωνάκια το γήπεδο σε ζώνες και τετράγωνα που θα μας βοηθήσουν στην εφαρμογή. Πριν την έναρξη, εξηγούμε στους ποδοσφαιριστές την προπόνηση και αναλύουμε σε πίνακα τις αγωνιστικές καταστάσεις που αφορά. Στην προθέρμανση σε παθητική μορφή, δημιουργούμε τις 3 συνθήκες που θα προπονήσουμε. 

1η περίπτωση:

1352B

Η μπάλα στο αριστερό άκρο της άμυνας μας, στον  επιτιθέμενο Νο 12 που κινήθηκε σε ελεύθερο χώρο: Ο αριστερός κεντρικός αμυντικός Νο 5 και α ακραίος μέσος μας Νο 3 δημιουργούν συνθήκη 2vs1 πιέζοντας τον επιθετικό με στόχο την ανάκτηση της μπάλας. Με την επιστροφή του απέναντι ακραίου μέσου μας στον κεντρικό άξονα δημιουργούμε συνθήκη υπεραριθμίας 3vs2. Οι αμυντικοί μας μέσοι Νο 7 και Νο 8 επιστρέφουν για υποστήριξη κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς, μειώνοντας τους ελεύθερους χώρους.

Περίπτωση 2

1352C

Η μπάλα στον αντίπαλο κεντρικό επιθετικό Νο 11: Ο κεντρικός αμυντικός μας Νο 4 μαρκάρει τον Νο 11. Οι άλλοι δύο κεντρικοί μας αμυντικοί Νο 5 και Νο 6  κλείνουν και δημιουργούν τρίγωνο κάλυψης, ελέγχοντας ταυτόχρονα τους αντιπάλους επιθετικούς Νο 12 και Νο 10. Οι δύο ακραίοι μέσοι μας Νο 2 και Νο 3 κλείνουν προς το κέντρο της άμυνάς μας, δημιουργώντας υπεραριθμία 4vs3 (ή 5vs3). Οι αμυντικοί μας μέσοι Νο 8 και Νο 7, επιστρέφουν για να μειώσουν τους χώρους, να ελέγξουν τους αντιπάλους και τις κοντινές πάσες, βοηθώντας  στην πίεση ανάκτησης της μπάλας.

Περίπτωση 3

1352D

Η μπάλα σε αντίπαλο κοντά στην τελική γραμμή που προσπαθεί να βγάλει σέντρα: Ο ακραίος μέσος μας Νο 2 έχει επιστρέψει και πιέζει, ο κεντρικός αμυντικός πλευράς Νο 6 τον καλύπτει δημιουργώντας συνθήκη 2vs1. Ο ακραίος μέσος μας της απέναντι πλευράς Νο 3 κλείνει στην περιοχή και μαζί με τους άλλους δύο κεντρικούς αμυντικούς μας Νο 5 και Νο 4, αλλά και τον αμυντικό μας μέσο Νο 8, δημιουργούν συνθήκη υπεραριθμίας 4vs3 στην περιοχή πέναλτυ. Ο άλλος αμυντικός μέσος μας Νο 7 επιστρέφει επίσης ελέγχοντας το χώρο στα όρια της περιοχής, ενώ και ο κεντρικός μας μέσος Νο 9 έρχεται για υποστήριξη στο χώρο έξω από την περιοχή μας.

Τα παραπάνω σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις των σχολών της UEFA προπονούνται ως εξής: Στο πρώτο μέρος της προπόνησης κοουτσάρουμε την επιτιθέμενη ομάδα, για να  δημιουργήσουμε τα προβλήματα. Στο δεύτερο μέρος, κοουτσάρουμε την αμυνόμενη ομάδα, για να εφαρμόσει τις λύσεις. Αυτό μπορεί να είναι 2 Χ 10΄(12΄). Στο τρίτο μέρος, έχουμε ελεύθερο τελικό παιχνίδι 2 Χ 8΄. Συνολικά με την προθέρμανση η προπόνηση είναι περίπου 70΄. 

Τελικό παιχνίδι

1352E

Ελεύθερο παιχνίδι σε 2 ημίχρονα των 8΄. Επανατροφοδότηση στο ημίχρονο 3΄-4΄. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και δεύτερη κανονική εστία με τερματοφύλακα, αντί για τις 2 μικρές.

  

 

Tags: Τactic games Soccer Sessions, SSG, 1-3-5-2

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..