Προθέρμανση αγώνα: Ενδεικτικά μικρά αγωνιστικά παιχνίδια

Η προθέρμανση πριν τον αγώνα, είναι απαραίτητο να προετοιμάζει  σωματικά και νοητικά τον ποδοσφαιριστή για ότι ακολουθεί. Με αυτή την λογική, καλό είναι τα μικρά αγωνιστικά παιχνίδια που υπάρχουν πάντα στο περιεχόμενο, να εξειδικεύουν όσο το δυνατό στις συνθήκες του παιχνιδιού. Η συνηθισμένη εικόνα είναι 5vs5, συνήθως σε μια γωνία του αγωνιστικού χώρου, που μπορεί να είναι μια εύκολη λύση, ωστόσο θα πρέπει απαραίτητα να μοιράζονται οι ποδοσφαιριστές, σε σχέση με τις θέσεις και τα καθήκοντα τους στο σχηματισμό και φυσικά όχι τυχαία (.π.χ. αν έχουμε 1-4-3-3 σαν σχηματισμό, οι δύο 5άδες θα είναι από την μια πλευρά οι 4 αμυντικοί και ο αμυντικός μέσος και από την άλλη, οι 2 εσωτερικοί μέσοι και οι 3 επιθετικοί). Επίσης, η θέση που εξελίσσεται το παιχνίδι, είναι σημαντική και θα πρέπει να τοποθετείται στον κεντρικό άξονα, όπως και να τηρείται ο σχηματισμός. Οι διαστάσεις μπορούν να είναι περίπου 30Χ25 μ. και ο χρόνος εκτέλεσης 2Χ2,5' (3'). Όποτε απαιτείται στο δεύτερο σετ, μπορούμε να αλλάζουμε ρόλους και θέσεις σε εξωτερικούς παίκτες. Ας δούμε μερικές ενδεικτικές προτάσεις:

Παιχνίδι 1: Αγωνιστικό παιχνίδι 4vs4+2 μπαλαντέρ, για σχηματισμούς με 2 κεντρικούς μέσους (1-4-2-3-1, 1-4-4-2, ), οπότε στη μπλε ομάδα έχουμε τους 4 αμυντικούς και στην κόκκινη ανάλογα το σχηματισμό, 2 επιθετικούς και 2 ακραίους μέσους (1-4-4-2)  ή τον επιθετικό και την 3άδα πίσω του (1-4-2-3-1). 

Παιχνίδι 2: Στο σκίτσο παραπάνω έχουμε 2 ομάδες των 4 παικτών και 2 εξωτερικούς παίκτες (κοινοί παίκτες-στόχοι), σε κάθετη τοποθέτηση παιχνιδιού. Με βάση το σχηματισμό 1-4-2-3-1, η κόκκινη ομάδα αποτελείται από τους 2 ακραίους επιθετικούς, τον 1 αμυντικό μέσο και τον επιθετικό μέσο. Η μπλε ομάδα από τους 2 ακραίους αμυντικούς, τον 1 κεντρικό αμυντικό και τον 1 αμυντικό μέσο. Ο άλλος κεντρικός αμυντικός είναι εξωτερικός παίκτης (μπλε) και ο κεντρικός επιθετικός επίσης εξωτερικός παίκτης (κόκκινος). Εκτελέστε 2 σετ, με αλλαγή μεταξύ των κεντρικών αμυντικών και του Νο 9 με τον Νο 10, στο δεύτερο σετ. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τοποθετήσεις, γωνίες και συνεργασίες με βάση το σχηματισμό και τους ρόλους στο παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές διατηρώντας τις θέσεις τους, κυκλοφορούν και μεταφέρουν την μπάλα μεταξύ των εξωτερικών παικτών, σε ένα παιχνίδι που εστιάζει στην κάθετη ανάπτυξη. 

Παιχνίδι 3: Σε μια διαφορετική προσέγγιση, για ομάδες που εστιάζουν στην ανάπτυξη από τα άκρα ή σχηματισμούς με ειδικούς ρόλους ακραίων (π.χ. 1-3-5-2, 1-3-4-3), οπότε οι εξωτερικοί παίκτες τοποθετούνται στο πλάι και μπορεί να είναι οι ακραίοι Full-backs σχηματισμών με 3 κεντρικούς αμυντικούς ή τα 2 ακραία μπακ ή οι 2 ακραίοι επιθετικοί σε ομάδες που εστιάζουν στην ανάπτυξη από τους ακραίους παίκτες τους.

Σημ.: Ανάλογα με τις ανάγκες και τις τακτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να χειριστούμε όλους τους σχηματισμούς και τους ρόλους των παικτών μας, δημιουργώντας συνθήκες εξομοίωσης στην προθέρμανση του αγώνα. Φυσικά, τα αγωνιστικά παιχνίδια μικρών χώρων και σχέσεων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική, σε κάθε προπόνηση μας, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και εκμετάλλευση  των επιμέρους παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και της τακτικής.   

 

 

 

 

 

 

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..