Έναρξη αγώνα-Αιφνιδιασμός αντιπάλου!

Η αρχή του κάθε αγώνα (και του ημιχρόνου) είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία της ομάδας και συχνά καθορίζει και τη μορφή του, αφού το πλεονέκτημα λειτουργεί θετικά, το μειονέκτημα αρνητικά, οι κερδισμένες μπάλες ή επιθετικές ενέργειες δίνουν δύναμη, το λάθος δημιουργεί ανασφάλεια κ.ο.κ. Καλό θα είναι τα προβλήματα αυτά να τα μεταφέρουμε στον αντίπαλο και να προσπαθήσουμε εμείς να τα εκμεταλλευτούμε. Η έναρξη του αγώνα ή του ημιχρόνου, είναι γενικότερα μια καλή ευκαιρία να αποδιοργανώσουμε τον αντίπαλο και να του δημιουργήσουμε προβλήματα στο σχεδιασμό που έχει κάνει. Να του χαλάσουμε τα σχέδια δηλαδή. Η πίεση στα πρώτα 5-10 λεπτά ή απρόσμενες τακτικές κινήσεις, μπορούν να το καταφέρουν αυτό, ωστόσο θα ασχοληθούμε σε αυτή τη φάση μόνο με την έναρξη (σέντρα) του αγώνα.
 
Θέμα: Η επιθετική προσέγγιση της έναρξης και η μεταφορά της μπάλας στο αμυντικό 3ο του αντιπάλου. 
Στόχος: Ο αιφνιδιασμός και η δημιουργία προβλημάτων στην άμυνα του αντιπάλου, που θα του επιφέρει εκνευρισμό, πτώση αυτοπεποίθησης και ψυχολογικό πλεονέκτημα σε εμάς. 
Παρακάτω θα δούμε 4 παραλλαγές προσπάθειας γρήγορης επίθεσης στα πρώτα δευτερόλεπτα, που μπορούν να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο:
 
Παραλλαγή 1 

Τοποθετούμε 2 γρήγορους ποδοσφαιριστές στις άκρες και μετά την 1η πίσω πάσα, εκτελούμε μεγάλη μεταβίβαση σε κενό χώρο στην άκρη, για ένα από τους δύο ποδοσφαιριστές. Ταυτόχρονα, ο κεντρικός παίκτης, οι 2 επιθετικοί  μέσοι κινούνται στο αντίπαλο μισό. Ο ακραίος που δεν παίρνει μπάλα, επίσης κινείται επιθετικά, αλλά πλέον διαγώνια προς τα μέσα. Ο αρχικός στόχος είναι να πιάσουμε στον ‘’ύπνο’’ τον αντίπαλο και να φέρουμε την μπάλα στην περιοχή με σέντρα για το φορ και τον απέναντι ακραίο. Αν ο αντίπαλος αντιδράσει ανάλογα την περίπτωση πιέζουμε ψηλά κοντά στην περιοχή του την μπάλα ή του ασκούμε πίεση με π.χ. ένα κερδισμένο πλάγιο κοντά στην περιοχή του.

Παραλλαγή 2

Σε αυτή την περίπτωση η πίσω πάσα ακολουθείται από μια πλάγια με στόχο να μετατοπίσουμε -‘’τραβήξουμε’’ τους αντιπάλους μας προς τη μία πλευρά (παραπλάνηση), για να κάνουμε μεγάλη διαγώνια απέναντι. Δίνουμε λίγο παραπάνω χρόνο στον παίκτη μας να κινηθεί στην πλάτη της άμυνας και βέβαια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αδύνατη πλευρά.

Παραλλαγή 3
Ο ακραίος επιθετικός κινείται εσωτερικά διαγώνια προσπαθώντας να δεχτεί τη μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου. Ταυτόχρονα ακόμα ένας ποδοσφαιριστής κινείται με ταχύτητα στη γραμμή, για δημιουργία προϋποθέσεων 2v1 στον ακραίο αμυντικό. Ο φορ και ο απέναντι ακραίος επίσης κινούνται με ταχύτητα προς την αντίπαλη περιοχή για μια πιθανή τελική πάσα.
Παραλλαγή 4
Στοχευμένη μεγάλη μεταβίβαση στην άκρη, κοντά στην αντίπαλη περιοχή, η οποία προκύπτει από μια πίσω πάσα και μια σχετική καθυστέρηση για να δώσουμε χρόνο στους 3 παίκτες μας που κινούνται σε εκείνο το χώρο. Στοχεύουμε σε μονομαχία 1v1 με κέρδος 2η μπάλα και δημιουργία 2v2 ή και 3v1(2). 
 
Επίλογος: Όλα τα παραπάνω στοχεύουν στην επιθετική προσέγγιση για την απόκτηση ψυχολογικού πλεονεκτήματος (θέλω το παιχνίδι-επιτίθεμαι-διεκδικώ) και στον πιθανό αιφνιδιασμό του αντιπάλου. 
 
Ας το δούμε ενδεικτικά και στην πράξη:
 
Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο. Όλα μπορούν να συμβούν! 
 
 

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..