Προπόνηση θέσης: Mason Mount drill

O Mason Mount πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ απέναντι στη Liverpool, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του. Το ταλέντο και η ικανότητα, σε συνδυασμό με εξειδίκευση, μέσα από ατομική και υποομαδική προπόνηση, μπορεί να δώσει λύσεις και να αποδειχτεί καθοριστική, τόσο για την ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή, όσο και για το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Η φάση του γκολ εξελίσσεται σε ανοικτό γήπεδο (αντεπίθεση), με αρκετούς ποδοσφαιριστές και από τις 2 ομάδες να εμπλέκονται. 
 
 
Η δημιουργία μέσα από συνδυασμένες κινήσεις παρόμοιων συνθηκών στο παιχνίδι, είναι απαραίτητη για να φτάσουμε σε τελικές προσπάθειες, αξιοποιώντας την ικανότητα στο 1vs1 συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών μας. Αν και η αντίδραση των αμυνομένων στην συγκεκριμένη φάση είναι λανθασμένη και σίγουρα υποτονική, ας δούμε πως εξασκείται η συγκεκριμένη κίνηση, με βάση την μεθοδολογία της Προπόνησης Θέσης.
 
Βήμα 1: Εξάσκηση χωρίς τερματοφύλακα, με 4 στόχους στην εστία. Η άσκηση ξεκινά με οδήγημα και προσποίηση από τον ποδοσφαιριστή στον άξονα. Ταυτόχρονα ο ποδοσφαιριστής στην άκρη εκτελεί κίνηση για ξεμαρκάρισμα-δημιουργία χώρου. Υποδέχεται την μπάλα, οδηγεί παράλληλα στα ομοιώματα, προσποιείται και σουτάρει σε έναν από τους 4 στόχους (επιλογή χρώματος από παίκτη ή υπόδειξη από προπονητή).
Βήμα 2: Εξάσκηση με τερματοφύλακα, ακολουθώντας την ίδια μορφή στην άσκηση, με τον ποδοσφαιριστή πλέον να σουτάρει επιλέγοντας γωνία.

Βήμα 3: Εξάσκηση με προσθήκη αμυνομένου, αφαιρώντας το 2 ομοίωμα στην περιοχή. Ο αμυνόμενος τοποθετείται σε γωνία κάλυψης, για να ελέγχει το σουτ, αν ο επιτιθέμενος επιλέξει να σουτάρει, μετά την προσποίηση στο 1ο ομοίωμα. Αν δεν γίνει σουτ, εξελίσσεται μια συνθήκη 1vs1, που ολοκληρώνεται με σουτ, προσποίηση και τελείωμα ή ανάκτηση της μπάλας από τον αμυνόμενο. 

Βήμα 4: Προπόνηση σε αγωνιστικό παιχνίδι 4vs4 με 1 εστία και 2 μικρές. Με την έναρξη της κίνησης του παίκτη στον άξονα, δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε ο ακραίος να κινηθεί στην πλάτη του αμυντικού, με πλεονέκτημα χώρου. Ο κεντρικός αμυντικός πηγαίνει στο μαρκάρισμα, ενώ ο ακραίος αμυντικός κινείται εσωτερικά για να τον καλύψει. Το παιχνίδι εξελίσσεται πλέον σε ρεαλιστική μορφή. Εκτελούμε επαναλήψεις αλλάζοντας την πλευρά εκκίνησης.
Παραλλαγές-Προοδευτικότητα: α. Υπεραριθμία επιτιθέμενων 5vs4 με προσθήκη ενός επιθετικού μέσου ή 2ου επιθετικού β. Προσθήκη 1 επιπλέον παίκτη σε κάθε ομάδα (ένας κόκκινος αμυντικός μέσος-ένας μπλε επιθετικός μέσος) 
Σημείωση: Αντιστρέφοντας το στόχο, επικεντρωθείτε στην προπόνηση της αμυντικής λειτουργίας, σε παρόμοιες συνθήκες.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..