Έρευνα για τη σχέση αποτελέσματος και κερδισμένων μονομαχιών στο ποδόσφαιρο

Εισαγωγή:

Η έρευνα έχει σκοπό να αναλύσει τη σχέση που έχουν οι κερδισμένες μονομαχίες με το τελικό αποτέλεσμα σε αγώνες ποδοσφαίρου και να καταδείξει τη σημασία τους στη διαμόρφωσή του. Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο συνολικός αριθμός των κερδισμένων ή χαμένων μονομαχιών την έκβαση ενός αγώνα; Η ατομική ικανότητα στο 1vs1, μπορεί να καθορίσει την συνολική αποτελεσματικότητα μιας ομάδας;  Η συμπεριφορά μιας ομάδας στις μονομαχίες, αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα των αγώνων της; Μπορεί η διαφορά στο σκορ/αποτέλεσμα ανά ημίχρονο, να εξηγηθεί από την διαφορετική ατομική/ομαδική αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες; Πραγματοποιήθηκε στην αγωνιστική σεζόν 2021-22, σε αγώνες του πρωταθλήματος  Α΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας στην Ε.Π.Σ. Χανίων.   Συγκεκριμένα αναλύθηκαν μέσω video 16 από τους 28 αγώνες του σωματείου Πανακρωτηριακός Α.Ο., στη σχέση του αριθμού των κερδισμένων μονομαχιών με το τελικό αποτέλεσμα, σε καταστάσεις εδάφους , εναέριες και τα κερδισμένα φάουλ που προέκυψαν από μονομαχίες 1vs1.

Κύριο μέρος

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είχε σαν βασικό προαπαιτούμενο την όσο γίνεται πιο αντικειμενική αναζήτηση αποτελεσμάτων. Τα παιχνίδια που αναλύθηκαν, επιλέχτηκαν με βάση μια σχετική δυναμικότητα μεταξύ των ομάδων, δηλαδή υπήρχε ο χαρακτήρας του ντέρμπι, με το αποτέλεσμα να μην θεωρείται εξαρχής δεδομένο. Επιλέχθηκαν ομάδες που τερμάτισαν είτε λίγο ψηλότερα, είτε λίγο χαμηλότερα στη βαθμολογία, καθώς και παιχνίδια με την ίδια ομάδα εντός και εκτός έδρας. Το γήπεδο χωρίστηκε σε 3 ζώνες (Αμυντικό- Μεσαίο- Επιθετικό τρίτο) και 3 κανάλια (Αριστερό- Μεσαίο- Δεξιό κανάλι) και οι μονομαχίες προσμετρήθηκαν ανά ημίχρονο και στο σύνολό τους. Με αυτό τον τρόπο, ένας ακόμα στόχος ήταν  να διερευνηθεί και η σχέση αλλαγής συμπεριφοράς/αποτελεσματικότητας στις μονομαχίες, σε αλλαγές του σκορ ανά ημίχρονο.

 Για να προσμετρηθούν οι μονομαχίες τέθηκαν μια σειρά από κανόνες και συγκεκριμένα:

Μονομαχίες εδάφους:

1.      Ο ένας ποδοσφαιριστής έχει υποχρεωτικά κατοχή μπάλας και προσπαθεί να προσπεράσει αντίπαλο

2.      Ο επιτιθέμενος  προσπερνά και συνεχίζει να έχει κατοχή μπάλας

3.      Ο αμυνόμενος ανακτά την μπάλα (κερδίζει κατοχή)

4.      Ο αμυνόμενος  έχει στόχο να απομακρύνει την μπάλα και το καταφέρνει (προβολή, τάκλιν).

5.      Και οι 2 ποδοσφαιριστές συμμετέχουν ξεκάθαρα στην διεκδίκηση (π.χ. ο επιτιθέμενος επιχειρεί προσπέραση-προσποίηση και ο αμυνόμενος διεκδικεί την μπάλα-δεν πιέζει απλά ή παρακολουθεί τον κάτοχο)

 

Μονομαχίες εναέριες:

1.      Συμμετέχουν και οι 2 στην διεκδίκηση της μπάλας, κάνοντας άλμα-κίνηση προς αυτή

2.      Είναι σε κοντινή απόσταση διεκδίκησης, που προέρχεται από αρχική τοποθέτηση προσωπικού μαρκαρίσματος ή διεκδικούν με ίσους όρους μια μπάλα που έρχεται από ψηλά.

Κερδισμένα φάουλ:

1.      Φάουλ που προήλθαν από τις καταστάσεις μονομαχιών που περιγράφονται παραπάνω, με αντικανονική χρήση ποδιού, χεριού ή σώματος του αμυνόμενου. Ξεκάθαρες σωματικές αντικανονικές παρεμβάσεις δηλαδή (π.χ. όχι χέρι σε σέντρα).

Γενικές παρατηρήσεις:

Το ποσοστό που αφορά το είδος της μονομαχίας (Εδάφους, Εναέριες, Φάουλ 1vs1) αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα:

.

Σε ότι αφορά την περιοχή του γηπέδου (Αμυντική-Μεσαία-Επιθετική Ζώνη) που διεξήχθησαν οι μονομαχίες είχαμε:

 

Όπως διαπιστώνεται το μεγαλύτερο μέρος των μονομαχιών συμβαίνει στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου (περίπου οι μισές), σε σχέση με τις περιοχές κοντά στις 2 εστίες. Οι κερδισμένες μονομαχίες εδάφους στο μεσαίο τρίτο, δημιουργούν συχνά στην εξέλιξή τους,  υπεραριθμίες στο επιθετικό τρίτο ή προϋποθέσεις τελικής πάσας/σέντρας . Οι μονομαχίες κοντά στις εστίες, κερδίζονται κυρίως από αμυνόμενους.

Σε σχέση με τον κάθετο διαχωρισμό του γηπέδου (κανάλια), η αποτύπωση είναι η παρακάτω:

 

Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό μονομαχιών, έλαβε χώρα στα 2 εξωτερικά κανάλια και συγκεκριμένα 69% στα 2 εξωτερικά κανάλια και 31% στο κεντρικό. Αυτό αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των ομάδων, να μεταφέρουν το παιχνίδι στις άκρες και να δημιουργήσουν από εκεί ανάπτυξη και προϋποθέσεις επιθετικών ενεργειών.

 

Ανάλυση ανά αγώνα

Ακολουθούν ενδεικτικά γραφήματα από τα παιχνίδια με 4 κατηγορίες να προσμετρούνται: Συνολικές  μονομαχίες-Μονομαχίες εδάφους-Εναέριες Μονομαχίες-Κερδισμένα φάουλ σε καταστάσεις 1vs1. Σε 3 παιχνίδια γίνεται επιμέρους ανάλυση ανά ημίχρονο, που η διαφορά στις κερδισμένες μονομαχίες, επιβεβαιώνει την αλλαγή του σκορ.

                                            Αγώνας Νο 7: Ομάδα Α vs Ομάδα Β: Τελικό Σκορ 0-1

 
 

Η συνολική αποτύπωση/σύγκριση των κερδισμένων μονομαχιών ανά ομάδα, δείχνει μια σαφή υπεροχή του τελικού νικητή, σε όλες τις κατηγορίες.

Σε μια διαφορετική οπτική στην αποτύπωση των κερδισμένων μονομαχιών πάνω στο γήπεδο, η καταγραφή σε σχέση με τις ζώνες και τα κανάλια είναι η παρακάτω:
 
Αγώνας Νο 3: Κίτρινη Ομάδα vs Κόκκινη Ομάδα : Τελικό Σκορ 1-3
 
 
Η κόκκινη ομάδα επικράτησε εμφανώς στις μονομαχίες, κερδίζοντας συνολικά  54, έναντι 30 της κίτρινης ομάδας.


 Συμπεράσματα:

Προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, καθώς αναδείχτηκε ξεκάθαρα η σημασία των κερδισμένων μονομαχιών σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως φαίνεται από τη στατιστική ανάλυση των παιχνιδιών:

Α. Ο συνολικός αριθμός των κερδισμένων ή χαμένων μονομαχιών, έχει άμεση σχέση με την έκβαση του αγώνα.

Β. Η συμπεριφορά της ομάδας στις μονομαχίες, αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα. Στα ματς που η ομάδα νίκησε, είχε επικρατήσει στις μονομαχίες, ενώ σε αυτά που έχασε, ο αντίπαλος είχε κερδίσει περισσότερες.

 Γ. Η διαφορά στο σκορ/αποτέλεσμα ανά ημίχρονο, αντικατοπτρίζεται από την διαφορετική ατομική/ομαδική αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες.

Δ. Η ατομική ικανότητα στο 1vs1, μπορεί να καθορίσει την συνολική αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Ε. Το ποσοστό των κερδισμένων μονομαχιών, όταν μια ομάδα αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα σκορ (π.χ. διαφορά 2 τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο), ανεβαίνει σημαντικά. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Με βάση τα παραπάνω, η προπόνηση βελτίωσης των ποδοσφαιριστών στις μονομαχίες κρίνεται απαραίτητη και θα πρέπει να εκπαιδεύεται-προπονείται συνεχώς σε συνθήκες αγώνα. Η ανάλυση αγώνων της ομάδας μας, θα μας κατευθύνει στο είδος των μονομαχιών και τους χώρους του γηπέδου που πρέπει να εστιάσουμε, για να επιλέξουμε το κατάλληλο ασκησιολόγιο.

 Σημ: Ολόκληρη η έρευνα, καθώς και κατευθύνσεις προπόνησης με ασκησιολόγιο για κάθε εκδοχή του 1vs1, περιέχεται στο βιβλίο ''Προπονώντας τις μονομαχίες'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Sportbook.

Βασίλης Παπαδάκης

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Αντώνη Παπαδεράκη, από την Photo-Video Papaderakis, για την παραχώρηση των video από τα ματς που αναλύθηκαν.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..