Άσκηση τεχνικής και μονομαχίας

 Οι μονομαχίες αποτελούν ένα  σπουδαίο κεφάλαιο στην προπόνηση των αναπτυξιακών ηλικιών και όχι μόνο. Σημαντικότερο στοιχείο που μπορεί να αξιοποιήσει ο προπονητής, είναι το κίνητρο που δίνουν στους ποδοσφαιριστές, μέσα από το συναγωνιστικό τους περιεχόμενο.  Επίσης, εξασκούν ρεαλιστικά την ατομική επιθετική και αμυντική τακτική, σε όλες τις μορφές και παραλλαγές της.

Ας δούμε μια ενδεικτική άσκηση, που μπορεί με την κατάλληλη οργάνωση, να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις ηλικίες.

Οι μπλε ποδοσφαιριστές Α και Β, εκτελούν άσκηση τεχνικής (πάσες στο έδαφος, πάσες στον αέρα, κεφαλιές, διάφορες υποδοχές κ.α.) για συγκεκριμένο χρόνο και με το σύνθημα του προπονητή, γυρνούν να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας, σε συνθήκη 1vs1. Η άσκηση μπορεί να διεξαχθεί με διάφορες παραλλαγές: π.χ. αριστερά βλέπουμε κανονική εστία με τερματοφύλακα για την κόκκινη υποομάδα παικτών και 2 πόρτες για την μπλε, ενώ δεξιά από 2 πόρτες και για τις 2 υποομάδες παικτών. Αριστερά, ο μπλε ποδοσφαιριστής στη θέση Α1 κερδίζει κατοχή και προσπαθεί να οδηγήσει την μπάλα σε 1 από τις 2 πόρτες, ενώ δεξιά ο κόκκινος αποφεύγει τον μπλε στη θέση Β2 και προσπαθεί επίσης να περάσει με κατοχή από 1 πόρτα. 
Εξέλιξη σε σετ με αλλαγή ρόλων των παικτών.
Παραλλαγές: 1. Ασκήσεις τεχνικής 2. Κανονικές εστίες 3. Μικρές εστίες 4. Πόρτες και συνδυασμοί όλων των προηγούμενων.
Σημ.: Με αυτή τη μορφή μπορούν να εξασκηθεί ταυτόχρονα αρκετά μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..