Άσκηση τεχνικής και ατομικής τακτικής

 

Μεικτή άσκηση εκπαίδευσης τεχνικών-τακτικών  στοιχείων, που περιλαμβάνει οδήγημα, πάσα 1-2, μεσαία (μεγάλη) μεταβίβαση και μονομαχία, κατάλληλη για ηλικίες Κ10+.

Οργάνωση-Εκτέλεση: Σε χώρο 20 (30) μ. Χ 30 (40) μ. δημιουργούμε τους σταθμούς που φαίνονται στο σχήμα παραπάνω. Ο ποδοσφαιριστής Α ξεκινά με οδήγημα αρχικά ελεύθερο και στη συνέχεια σε μορφή σλάλομ. Ο ποδοσφαιριστής Β παρακολουθεί (οπτική επικοινωνία), συγχρονίζει την κίνησή του και μόλις βγει από το σλάλομ, προσφέρεται για πάσα, εκτελώντας μια μικρή κίνηση ξεμαρκαρίσματος, σε σχέση με το ομοίωμα. Ο  ποδοσφαιριστής Α εκτελεί 1-2 με τον ποδοσφαιριστή  Β και ''αλλάζει'' παιχνίδι με διαγώνια μεσαία (ή μεγαλύτερη) μεταβίβαση στον ποδοσφαιριστή Γ, που επίσης την κατάλληλη στιγμή, ελευθερώνεται και προσφέρεται για πάσα. Ο ποδοσφαιριστής Γ υποδέχεται και οδηγεί την μπάλα προς τις 2 μικρές εστίες, προσπαθώντας να αποφύγει τον αμυνόμενο Δ, για να σκοράρει. Αν ο Δ κερδίσει την μπάλα στην μονομαχία, την οδηγεί με ταχύτητα στη θέση εκκίνησης. 
Οι επιπλέον ποδοσφαιριστές είναι πίσω από τον Α και αλλάζουν θέση κυκλικά, μετακινούμενοι στον επόμενο σταθμό: Ο Α στη θέση του Β, ο Β στη θέση του Γ, Ο Γ στη θέση του Δ, ο Δ στην αρχική θέση (Α). Η άσκηση μπορεί να εξελιχθεί και με 2 (3) παίκτες ανά σταθμό. Σε αυτή την περίπτωση δουλεύουν σε 4άδες και σε κάθε επανάληψη, αλλάζουν θέση κυκλικά μεταξύ τους.
Πρόοδος-παραλλαγές: 1. Απόσταση σταθμών σε σχέση με τις ηλικίες 2. Αντίθετη φορά, για να χρησιμοποιήσουμε και το αριστερό πόδι, σε οδήγημα, πάσες 3. Εστία με τερματοφύλακα, αντί για μικρές εστίες.
 
Εξέλιξη  με βάση το σχηματισμό:

Άσκηση προπόνησης κινήσεων και συνεργασίας με βάση το σχηματισμό, που περιλαμβάνει οδήγημα, πάσα 1-2, μεσαία μεταβίβαση και μονομαχία. Μπορεί να ολοκληρωθεί με τετ-α-τετ, σουτ ή μονομαχία, όπως στο σχήμα. Εκτέλεση εναλλάξ και από τις 2 πλευρές. 

Οργάνωση-Εκτέλεση: Στο μισό γήπεδο δημιουργούμε τους σταθμούς που φαίνονται στο σχήμα παραπάνω. Ο ποδοσφαιριστής Α ξεκινά με οδήγημα αρχικά ελεύθερο και στη συνέχεια σε μορφή σλάλομ. Ο ποδοσφαιριστής Β παρακολουθεί (οπτική επικοινωνία), συγχρονίζει την κίνησή του και μόλις βγει από το σλάλομ, προσφέρεται για πάσα, εκτελώντας μια μικρή κίνηση ξεμαρκαρίσματος, σε σχέση με το ομοίωμα. Ο  ποδοσφαιριστής Α εκτελεί 1-2 με τον ποδοσφαιριστή  Β και ''αλλάζει'' παιχνίδι με διαγώνια μεσαία μεταβίβαση στον ποδοσφαιριστή Γ, που επίσης την κατάλληλη στιγμή, ελευθερώνεται και προσφέρεται για πάσα. Ο ποδοσφαιριστής Γ με υποδοχή κατεύθυνσης, κινείται προς την εστία για να σκοράρει, προσπαθώντας να αποφύγει αρχικά τον αμυνόμενο Δ. Αν ο Δ κερδίσει την μπάλα στην μονομαχία, μπορεί να σκοράρει στην μικρή εστία. Σειρά για εκτέλεση παίρνει η αριστερή πλευρά, με τον ποδοσφαιριστή Ε, να ξεκινά με οδήγημα επίσης.
 
Πρόοδος-παραλλαγές: 1. Απόσταση-θέση σταθμών 2. Κυκλική εναλλαγή ποδοσφαιριστών 3. Επιτιθέμενοι (μπλε)-αμυνόμενοι (κόκκινοι)
 

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..