Προπονητής Ποδοσφαίρου

H ιστοσελίδα www.soccercoach.gr είναι μια συνέχεια του Blog ''Προπονητής Ποδοσφαίρου'', το οποίο ξεκίνησα με πολύ όρεξη και μεράκι, σαν μια προσπάθεια διαλόγου, έχοντας σαν βάση την ενασχόλησή μου με την προπονητική και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Η αποδοχή του και οι συζητήσεις που προκάλεσε, τα θετικά σχόλια και οι πολλές πραγματικά γνωριμίες, με ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο που προέκυψαν μέσω αυτού, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, είναι πραγματικά το μεγάλο κέρδος για μένα. Σας ευχαριστώ γατί μέσα από την επαφή μας, έμαθα και μαθαίνω πολλά για την αγαπημένη μου ενασχόληση, την προπονητική ποδοσφαίρου. Θα συνεχίσω να αναζητώ μαζί σας, οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτίωση, τη γνώση και την υποστήριξη της προπόνησης στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη σελίδα εκφράζει τη δική μου σκέψη ή την αποδοχή μου. Πιστεύω πως αν κάτι είναι σωστό, μπορείς να το βελτιώσεις. Αν κάτι είναι λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Στη νίκη μπορείς να φτάσεις, με ένα περισσότερο ή λιγότερο επιθετικό παιχνίδι, με ποδόσφαιρο κυριαρχίας ή αναμονής. αλλά οπωσδήποτε χρειάζεσαι συνεργασίες και ομαδικότητα.

Βασίλης Παπαδάκης

Η φιλοσοφία του προπονητή

coachingΌπως είπε ένας φιλόσοφος ‘’αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, οποιοσδήποτε δρόμος θα σε βγάλει εκεί’’. Για να επιτύχεις, πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις. Εσύ είσαι αυτός που θα διαλέξεις τις σωστές κατευθύνσεις για σένα. Όπως φαίνεται και από την παρακάτω ιστορία, προπονητές χωρίς ανεπτυγμένη φιλοσοφία, δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και συχνά υποκύπτουν σε εξωτερικές πιέσεις.

Περισσότερα..

Προπονητής ποδοσφαίρου

Προθέρμανση αγώνα: Ενδεικτικά μικρά αγωνιστικά παιχνίδια

Η προθέρμανση πριν τον αγώνα, είναι απαραίτητο να προετοιμάζει  σωματικά και νοητικά τον ποδοσφαιριστή για ότι ακολουθεί. Με αυτή την λογική, καλό είναι τα μικρά αγωνιστικά παιχνίδια που υπάρχουν πάντα στο περιεχόμενο, να εξειδικεύουν όσο το δυνατό στις συνθήκες του παιχνιδιού. Η συνηθισμένη εικόνα είναι 5vs5, συνήθως σε μια γωνία του αγωνιστικού χώρου, που μπορεί να είναι μια εύκολη λύση, ωστόσο θα πρέπει απαραίτητα να μοιράζονται οι ποδοσφαιριστές, σε σχέση με τις θέσεις και τα καθήκοντα τους στο σχηματισμό και φυσικά όχι τυχαία (.π.χ. αν έχουμε 1-4-3-3 σαν σχηματισμό, οι δύο 5άδες θα είναι από την μια πλευρά οι 4 αμυντικοί και ο αμυντικός μέσος και από την άλλη, οι 2 εσωτερικοί μέσοι και οι 3 επιθετικοί). Επίσης, η θέση που εξελίσσεται το παιχνίδι, είναι σημαντική και θα πρέπει να τοποθετείται στον κεντρικό άξονα, όπως και να τηρείται ο σχηματισμός. Οι διαστάσεις μπορούν να είναι περίπου 30Χ25 μ. και ο χρόνος εκτέλεσης 2Χ2,5' (3'). Όποτε απαιτείται στο δεύτερο σετ, μπορούμε να αλλάζουμε ρόλους και θέσεις σε εξωτερικούς παίκτες. Ας δούμε μερικές ενδεικτικές προτάσεις:

Παιχνίδι 1: Αγωνιστικό παιχνίδι 4vs4+2 μπαλαντέρ, για σχηματισμούς με 2 κεντρικούς μέσους (1-4-2-3-1, 1-4-4-2, ), οπότε στη μπλε ομάδα έχουμε τους 4 αμυντικούς και στην κόκκινη ανάλογα το σχηματισμό, 2 επιθετικούς και 2 ακραίους μέσους (1-4-4-2)  ή τον επιθετικό και την 3άδα πίσω του (1-4-2-3-1). 

Παιχνίδι 2: Στο σκίτσο παραπάνω έχουμε 2 ομάδες των 4 παικτών και 2 εξωτερικούς παίκτες (κοινοί παίκτες-στόχοι), σε κάθετη τοποθέτηση παιχνιδιού. Με βάση το σχηματισμό 1-4-2-3-1, η κόκκινη ομάδα αποτελείται από τους 2 ακραίους επιθετικούς, τον 1 αμυντικό μέσο και τον επιθετικό μέσο. Η μπλε ομάδα από τους 2 ακραίους αμυντικούς, τον 1 κεντρικό αμυντικό και τον 1 αμυντικό μέσο. Ο άλλος κεντρικός αμυντικός είναι εξωτερικός παίκτης (μπλε) και ο κεντρικός επιθετικός επίσης εξωτερικός παίκτης (κόκκινος). Εκτελέστε 2 σετ, με αλλαγή μεταξύ των κεντρικών αμυντικών και του Νο 9 με τον Νο 10, στο δεύτερο σετ. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τοποθετήσεις, γωνίες και συνεργασίες με βάση το σχηματισμό και τους ρόλους στο παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές διατηρώντας τις θέσεις τους, κυκλοφορούν και μεταφέρουν την μπάλα μεταξύ των εξωτερικών παικτών, σε ένα παιχνίδι που εστιάζει στην κάθετη ανάπτυξη. 

Παιχνίδι 3: Σε μια διαφορετική προσέγγιση, για ομάδες που εστιάζουν στην ανάπτυξη από τα άκρα ή σχηματισμούς με ειδικούς ρόλους ακραίων (π.χ. 1-3-5-2, 1-3-4-3), οπότε οι εξωτερικοί παίκτες τοποθετούνται στο πλάι και μπορεί να είναι οι ακραίοι Full-backs σχηματισμών με 3 κεντρικούς αμυντικούς ή τα 2 ακραία μπακ ή οι 2 ακραίοι επιθετικοί σε ομάδες που εστιάζουν στην ανάπτυξη από τους ακραίους παίκτες τους.

Σημ.: Ανάλογα με τις ανάγκες και τις τακτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να χειριστούμε όλους τους σχηματισμούς και τους ρόλους των παικτών μας, δημιουργώντας συνθήκες εξομοίωσης στην προθέρμανση του αγώνα. Φυσικά, τα αγωνιστικά παιχνίδια μικρών χώρων και σχέσεων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική, σε κάθε προπόνηση μας, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και εκμετάλλευση  των επιμέρους παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και της τακτικής.   

 

 

 

 

 

 

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..