Προπονητής Ποδοσφαίρου

H ιστοσελίδα www.soccercoach.gr είναι μια συνέχεια του Blog ''Προπονητής Ποδοσφαίρου'', το οποίο ξεκίνησα με πολύ όρεξη και μεράκι, σαν μια προσπάθεια διαλόγου, έχοντας σαν βάση την ενασχόλησή μου με την προπονητική και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Η αποδοχή του και οι συζητήσεις που προκάλεσε, τα θετικά σχόλια και οι πολλές πραγματικά γνωριμίες, με ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο που προέκυψαν μέσω αυτού, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, είναι πραγματικά το μεγάλο κέρδος για μένα. Σας ευχαριστώ γατί μέσα από την επαφή μας, έμαθα και μαθαίνω πολλά για την αγαπημένη μου ενασχόληση, την προπονητική ποδοσφαίρου. Θα συνεχίσω να αναζητώ μαζί σας, οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτίωση, τη γνώση και την υποστήριξη της προπόνησης στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη σελίδα εκφράζει τη δική μου σκέψη ή την αποδοχή μου. Πιστεύω πως αν κάτι είναι σωστό, μπορείς να το βελτιώσεις. Αν κάτι είναι λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Στη νίκη μπορείς να φτάσεις, με ένα περισσότερο ή λιγότερο επιθετικό παιχνίδι, με ποδόσφαιρο κυριαρχίας ή αναμονής. αλλά οπωσδήποτε χρειάζεσαι συνεργασίες και ομαδικότητα.

Βασίλης Παπαδάκης

Η φιλοσοφία του προπονητή

coachingΌπως είπε ένας φιλόσοφος ‘’αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, οποιοσδήποτε δρόμος θα σε βγάλει εκεί’’. Για να επιτύχεις, πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις. Εσύ είσαι αυτός που θα διαλέξεις τις σωστές κατευθύνσεις για σένα. Όπως φαίνεται και από την παρακάτω ιστορία, προπονητές χωρίς ανεπτυγμένη φιλοσοφία, δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και συχνά υποκύπτουν σε εξωτερικές πιέσεις.

Περισσότερα..

Προπονητής ποδοσφαίρου

Foden-False 9 drill

 

 

 Στο παιχνίδι Manchester City-Borussia M., οι παίκτες του Pep Guardiola συνεργάστηκαν εξαιρετικά στο 2ο γκολ, το οποίο πέτυχε  ο Gundogan. Ωστόσο, αυτό προήλθε από μια κίνηση του Foden, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των συμπαικτών του και τις αλλαγές θέσεων, που χαρακτηρίζουν την ομάδα.

Δείτε στο video την εξέλιξη της φάσης πατώντας εδώ

 
Ας δούμε πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και να προπονήσουμε αυτή την κίνηση, ακολουθώντας 3 βήματα: 
Στο βήμα 1, οριοθετούμε  με πιατάκια το χώρο της άσκησης και τοποθετούμε 7 ομοιώματα, όπως στο σχήμα.
Σχήμα 1
Σε αυτό το πρώτο βήμα χρησιμοποιούμε 4 ποδοσφαιριστές, τοποθετημένους σε σχήμα ρόμβου όπως φαίνεται παραπάνω (σχήμα 1), που αντιστοιχούν σε 1 επιθετικό, 2 εσωτερικούς μέσους και 1 αμυντικό μέσο. Ο επιθετικός ξεκινάει την άσκηση κινούμενος προς την μεσαία γραμμή, για να δεχτεί την μπάλα ανάμεσα στα 2 ομοιώματα, από το αμυντικό μέσο. Οι 2 εσωτερικοί μέσοι κινούνται αντίθετα, εκμεταλλευόμενοι το χώρο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις γραμμές.
Σχήμα 2
Ο επιθετικός υποδέχεται την μπάλα με κατάλληλο τρόπο για να γυρίσει μέτωπο στην εστία, ενώ οι 2 εσωτερικοί μέσοι εκτελούν ''χιαστί'' κίνηση (σχήμα 2) για να δεχτούν την μπάλα, ανάμεσα στα μπακ.
Σχήμα 3
Ο επιθετικός επιλέγει την πάσα την κατάλληλη στιγμή σε σχέση με τη γραμμή οφσάιντ (σχήμα 3). Η φάση ολοκληρώνεται με προσπάθεια για γκολ, απέναντι στον τερματοφύλακα.
Σχήμα 4
Στο 2ο βήμα της άσκησης, αφαιρούμε τα 2 εσωτερικά ομοιώματα και  τοποθετούμε 2 κεντρικούς αμυντικούς. Εξελίσσεται πλέον μια αγωνιστική κατάσταση 3vs2, στο χώρο ανάμεσα στα 2 ομοιώματα (σχήμα 4). Οι 3 επιτιθέμενοι εκτελούν παραλλαγές κινήσεων, για να εκμεταλλευτούν την υπεραριθμία τους. Δίνουμε προσοχή στην γραμμή οφσάιντ. 
Σχήμα 5
Στο 3ο βήμα της προπόνησης έχουμε ένα αγωνιστικό παιχνίδι 7vs6, με το γήπεδο να είναι χωρισμένο σε 3 κανάλια (σχήμα 5). Η επιτιθέμενη ομάδα σκοράρει στην κανονική εστία και αμύνεται σε 2 μικρές. Οι ακραίοι επιθετικοί κρατάνε το πλάτος, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και χώροι στο μεσαίο κανάλι. Οι  επιτιθέμενοι μέσοι και ακραίοι, αλλάζουν ρόλους και θέσεις.
Παρατηρήσεις: 
1. Η αρχική τοποθέτηση (σχήμα 1) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προθέρμανση, τοποθετώντας συναρμοστικές ασκήσεις (χαμηλά εμπόδια, σκάλες, στεφάνια, σλάλομ κ.α.) στην κίνηση των ποδοσφαιριστών, με κυκλική εναλλαγή θέσεων.
2. Σε αυτή τη μορφή επίσης, μπορεί να εξελιχτεί σε άσκηση ταχύτητας ή ταχυδύναμης.
3. Το αγωνιστικό παιχνίδι μπορεί να διαφοροποιηθεί από 4vs4 (εξελισσόμενο στο κεντρικό κανάλι, εστιάζοντας περισσότερο σε αυτή την περίπτωση στην προπόνηση θέσης), ή 9vs8 σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση μεγαλώνοντας ανάλογα το χώρο.

 

 

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..