Προπονητής Ποδοσφαίρου

H ιστοσελίδα www.soccercoach.gr είναι μια συνέχεια του Blog ''Προπονητής Ποδοσφαίρου'', το οποίο ξεκίνησα με πολύ όρεξη και μεράκι, σαν μια προσπάθεια διαλόγου, έχοντας σαν βάση την ενασχόλησή μου με την προπονητική και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Η αποδοχή του και οι συζητήσεις που προκάλεσε, τα θετικά σχόλια και οι πολλές πραγματικά γνωριμίες, με ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο που προέκυψαν μέσω αυτού, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, είναι πραγματικά το μεγάλο κέρδος για μένα. Σας ευχαριστώ γατί μέσα από την επαφή μας, έμαθα και μαθαίνω πολλά για την αγαπημένη μου ενασχόληση, την προπονητική ποδοσφαίρου. Θα συνεχίσω να αναζητώ μαζί σας, οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτίωση, τη γνώση και την υποστήριξη της προπόνησης στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη σελίδα εκφράζει τη δική μου σκέψη ή την αποδοχή μου. Πιστεύω πως αν κάτι είναι σωστό, μπορείς να το βελτιώσεις. Αν κάτι είναι λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Στη νίκη μπορείς να φτάσεις, με ένα περισσότερο ή λιγότερο επιθετικό παιχνίδι, με ποδόσφαιρο κυριαρχίας ή αναμονής. αλλά οπωσδήποτε χρειάζεσαι συνεργασίες και ομαδικότητα.

Βασίλης Παπαδάκης

Η φιλοσοφία του προπονητή

coachingΌπως είπε ένας φιλόσοφος ‘’αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, οποιοσδήποτε δρόμος θα σε βγάλει εκεί’’. Για να επιτύχεις, πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις. Εσύ είσαι αυτός που θα διαλέξεις τις σωστές κατευθύνσεις για σένα. Όπως φαίνεται και από την παρακάτω ιστορία, προπονητές χωρίς ανεπτυγμένη φιλοσοφία, δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και συχνά υποκύπτουν σε εξωτερικές πιέσεις.

Περισσότερα..

Προπονητής ποδοσφαίρου

Προπόνηση Συναρμογής-Ενδεικτικές Ασκήσεις

Εκτελούνται 2 φορές την εβδομάδα (έως και 3 στην προετοιμασία, με μπάλα ή χωρίς. Προτιμούμε πάντα τη χρήση μπάλας γιατί ταυτόχρονα βελτιώνουμε και τεχνικά στοιχεία (πάσα, υποδοχή, οδήγημα, κεφαλιά). Τοποθετούμε 2 έως 3 ασκήσεις, εκτελούμε 8 επαναλήψεις ανά άσκηση αν είναι 2 ή 6 ανά άσκηση αν είναι 3 ασκήσεις. Οι παίκτες χωρίζονται σε υποομάδες και περνάνε σε ροή. Δίνουμε έμφαση α) στην σωστή εκτέλεση του σκίπινγκ (χαμηλό, ψηλό, πλάγια, πίσω, διπλό ή μονό βήμα, σταυρώματα κ.α) β) στην συνδυασμένη-συντονισμένη κίνηση χεριών-ποδιών και την καλή-ποιοτική εκτέλεση όταν έχουμε και μπάλα. Συνολικά ο χρόνος θα είναι περίπου 10΄-12’. Οι ασκήσεις τοποθετούνται στην αρχή της προπόνησης, αμέσως μετά το ζέσταμα (ουσιαστικά είναι συνέχειά του, οπότε μπορούμε άνετα να τις βάλουμε μετά το τρέξιμο σε ζευγάρια με ασκήσεις διατάσεων ενεργητικών που κάνουμε) ή ανάλογα με το ασκησιολόγιο να ξεκινήσουμε κατευθείαν με συναρμογή, συνδυάζοντας τις ενεργητικές διατάσεις με τα περάσματα από τις σκάλες.

Ενδεικτικό Ασκησιολόγιο

me mpala 2

Άσκηση 1

Πέρασμα από σκάλες με παραλλαγές βημάτων και στη συνέχεια διπλή πάσα στη μία άσκηση και κεφαλιά στην άλλη. Η πάσα μπορεί να είναι φυσικά δεξί, αριστερό, στον αέρα, με υποδοχή στήθος ή μηρό κ.α. Οι ποδοσφαιριστές σε 4 υποομάδες με κυκλική ροή. 8 επαναλήψεις ανά σταθμό.

Περισσότερα εδώ...

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..