Προπονητής Ποδοσφαίρου

H ιστοσελίδα www.soccercoach.gr είναι μια συνέχεια του Blog ''Προπονητής Ποδοσφαίρου'', το οποίο ξεκίνησα με πολύ όρεξη και μεράκι, σαν μια προσπάθεια διαλόγου, έχοντας σαν βάση την ενασχόλησή μου με την προπονητική και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Η αποδοχή του και οι συζητήσεις που προκάλεσε, τα θετικά σχόλια και οι πολλές πραγματικά γνωριμίες, με ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο που προέκυψαν μέσω αυτού, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, είναι πραγματικά το μεγάλο κέρδος για μένα. Σας ευχαριστώ γατί μέσα από την επαφή μας, έμαθα και μαθαίνω πολλά για την αγαπημένη μου ενασχόληση, την προπονητική ποδοσφαίρου. Θα συνεχίσω να αναζητώ μαζί σας, οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτίωση, τη γνώση και την υποστήριξη της προπόνησης στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη σελίδα εκφράζει τη δική μου σκέψη ή την αποδοχή μου. Πιστεύω πως αν κάτι είναι σωστό, μπορείς να το βελτιώσεις. Αν κάτι είναι λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Στη νίκη μπορείς να φτάσεις, με ένα περισσότερο ή λιγότερο επιθετικό παιχνίδι, με ποδόσφαιρο κυριαρχίας ή αναμονής. αλλά οπωσδήποτε χρειάζεσαι συνεργασίες και ομαδικότητα.

Βασίλης Παπαδάκης

Η φιλοσοφία του προπονητή

coachingΌπως είπε ένας φιλόσοφος ‘’αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, οποιοσδήποτε δρόμος θα σε βγάλει εκεί’’. Για να επιτύχεις, πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις. Εσύ είσαι αυτός που θα διαλέξεις τις σωστές κατευθύνσεις για σένα. Όπως φαίνεται και από την παρακάτω ιστορία, προπονητές χωρίς ανεπτυγμένη φιλοσοφία, δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και συχνά υποκύπτουν σε εξωτερικές πιέσεις.

Περισσότερα..

Προπονητής ποδοσφαίρου

Ενδεικτική προπόνηση Κ8

Ενδεικτική προπόνηση κατηγορίας Κ8, με περιεχόμενα βελτίωσης συναρμογής, τεχνικής (πάσα, υποδοχή, οδήγημα, σουτ), ατομικής τακτικής (1vs1) και τελικό παιχνίδι με βάση την ηλικία και τις κατευθύνσεις σε αγωνιστικές σχέσεις και χώρο. Είναι μια προπόνηση με έντονο το στοιχείο του συναγωνισμού, που βοηθά τα παιδιά να είναι νοητικά συγκεντρωμένα και εισάγει (καθώς η συμμετοχή καθενός προς τον στόχο είναι σημαντική) την αίσθηση της ομάδας, την συνυπευθυνότητα, την υποστήριξη, την προτροπή, την επιβράβευση, τη νίκη σαν αποτέλεσμα συλλογικό.

Άσκηση 1

Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 υποομάδες και δημιουργούμε μια εισαγωγική άσκηση-παιχνίδι, με στόχο βελτίωση συναρμοστικών κινήσεων, τεχνικής και έντονο το στοιχείο του συναγωνισμού. Σε αυτή την ηλικία, το πρώτο μέρος της προπόνησης, θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον και ένταση, για να βοηθήσει τα παιδιά να ενταχθούν νοητικά στην προπόνηση.

Το παιδί περνάει από ένα σταθμό συναρμογής, ελέγχει τη μπάλα του, εκτελεί οδήγημα και προσποίηση στο ομοίωμα (κώνο) και σουτάρει με στόχο να ρίξει ένα κώνο στην εστία. Ποιά ομάδα θα ρίξει τους περισσότερους-όλους; Χρόνος 3 σετ των 3΄. 

Άσκηση 2

Στη 2η άσκηση, αφαιρούνται οι σταθμοί συναρμογής, οι μπάλες μεταφέρονται στην αρχική θέση και οι εστίες έχουν τερματοφύλακα. Η άσκηση ξεκινά με πάσα σε συμπαίκτη που ξεμαρκάρεται, υποδέχεται και εκτελεί οδήγημα, προσποίηση και σουτ στην εστία. Ο συναγωνιστικός χαρακτήρας συνεχίζεται: Ποιά ομάδα θα πετύχει τα περισσότερα γκολ; Κυκλική εναλλαγή πακτών (πασέρ, σουτέρ, τερματοφύλακας). Χρόνος 2 σετ των 6΄. 

Άσκηση 3

Στην 3η άσκηση, έχουμε την εξέλιξη της προηγούμενης: Τη θέση του ομοιώματος παίρνει αμυνόμενος και έχουμε πλέον μια ρεαλιστική αγωνιστική συνθήκη 1vs1. Ο συναγωνισμός συνεχίζεται: Ποια ομάδα θα πετύχει περισσότερους πόντους; Βαθμολόγηση: α. Επιτυχημένη προσποίηση 1 πόντος β. Γκολ 2 πόντοι γ. Επιτυχημένη άμυνα 1 πόντος. Φροντίζουμε για τη σωστή ροή της άσκησης και την εναλλαγή των ρόλων επιτιθέμενου-αμυνόμενου. Χρόνος 2 Χ 7΄.

Τελικό παιχνίδι

Αγωνιστικό παιχνίδι 5vs5 σε χώρο 20 Χ 30 μ. Σχηματισμός 1-2-1 (ρόμβος), με πιατάκια αρχικής τοποθέτησης. Μετά από κάθε τελική ενέργεια προτρέπουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στις αρχικές θέσεις. Το παιχνίδι ξεκινά με πάσα από τον τερματοφύλακα σε συμπαίκτη που προσφέρεται (εικόνα 4-μπλε ομάδα). Η πρώτη πάσα δεν μαρκάρεται. Με αυτό τον τρόπο ''επέμβασης'' στο παιχνίδι, δημιουργούμε συνθήκες 1vs1 και σχέσεις συνεργασίας. Εναλλάσσουμε τα παιδιά στις θέσεις. Χρόνος 2 Χ 10΄.

Συνολική διάρκεια της προπόνησης 75΄.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..