Η κίνηση του παίκτη προς τη μπάλα
Η κίνηση του παίκτη προς τη μπάλα (ή τον συμπαίκτη του κάτοχο), είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος που χρειάζεται εκμάθηση και εκπαίδευση στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ουσιαστικά μιλάμε για την ‘’προσφορά’’ και το ξεμαρκάρισμα, δυο πολύ σημαντικές έννοιες για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την κατοχή της μπάλας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τελική ενέργεια. Στη μεσαία γραμμή και την επίθεση, η πίεση που ασκεί ο αντίπαλος και η μείωση των χώρων, αυξάνουν την πιθανότητα λάθους και η μπάλα χάνεται φυσικά πιο εύκολα. Η υποστήριξη του συμπαίκτη μας και η κίνηση προς τη μπάλα τον κατάλληλο χρόνο, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε λίγο χρόνο σε σχέση με τον αμυνόμενο, για την επόμενη ενέργειά μας. Μεγάλη σημασία παίζουν σε αυτή την ενέργεια ο χρόνος (στιγμή) που θα κινηθεί ο παίκτης, ο χώρος (κάθετα ή πλάγια) που θα επιλέξει , ο τρόπος κίνησης (γωνία σώματος) και βέβαια η απόσταση από τον κάτοχο. Απαιτείται σωστή σκέψη, ώστε να υπάρχει η προϋπόθεση της πάσας από το συμπαίκτη, γιατί αν αυτός δεν έχει τη δυνατότητα, πρόκειται απλά για μια άσκοπη κίνηση. Ο παίκτης που προσφέρεται (ζητά τη μπάλα) πρέπει να αντιληφθεί πως ο συμπαίκτης του έχει τη δυνατότητα πάσας. Σημαντική παράμετρος είναι και η κίνηση προσποίησης, ώστε να δημιουργηθεί τελικά ο χώρος για να υποδεχτούμε τη μπάλα. Προσωπικά πιστεύω πως οι ηλικίες 12-16 είναι αυτές που θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό το στοιχείο ατομικής επιθετικής τακτικής. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και να εξασκήσουμε αυτή την κίνηση, μέσα από ένα ενδεικτικό ασκησιολόγιο.
Άσκηση 1
Σε ομάδες των 4 παικτών 2 εκτελούν χρέη συμπαίκτη κατόχου της μπάλας και 2 προσφέρονται για την πάσα. Την στιγμή της κίνησης ο παίκτης, ειδοποιεί τον κάτοχο της μπάλας, λέγοντας τη λέξη ‘’πάσα’’ (επικοινωνία). Στη συνέχεια αλλάζει κατεύθυνση και παίρνει θέση για να το επαναλάβει με τον απέναντι συμπαίκτη. Πριν την κίνηση προσφοράς, ο παίκτης εκτελεί 1-2 βήματα πίσω (αντίθετη κίνηση-παραπλάνηση-δημιουργία χώρου). Χρόνος 1΄χ 4 επαναλήψεις με αλλαγή ρόλων κάθε φορά.
Άσκηση 2
Στην παραπάνω άσκηση προσθέτουμε στην πλάτη του παίκτη έναν αμυνόμενο, ο οποίος εκτελεί παθητική άμυνα, ακολουθώντας την κίνηση προσφοράς του αντιπάλου. Πριν την κίνηση προσφοράς, ο παίκτης προσπαθεί να δημιουργήσει χώρο και να ξεγελάσει τον αμυνόμενο, με αντίθετη κίνηση, στην περίπτωση αυτή και με επαφή σώματος. Ισχύουν οι αλλαγή πλευράς και οι χρόνοι της προηγούμενης άσκησης.
Άσκηση 3
Προχωράμε σε μορφή 1vs1, με 2 ομάδες 4 παικτών και 2 εστίες. Ο παίκτης προσφέρεται και στη συνέχεια γυρίζει για να παίξει με μέτωπο απέναντι στον αντίπαλο για να σκοράρει στη μικρή εστία. Ο αμυνόμενος μπορεί επίσης να σκοράρει στην άλλη. Παιχνίδι συναγωνισμού (κίνητρο) μετρώντας τα γκολ κάθε ομάδας.
Διάρκεια (μέγιστη) 20’’ για κάθε ζευγάρι με 4-6 επαναλήψεις. Στα 20΄΄ μπορεί ο παίκτης να ξαναχρησιμοποιήσει το στήριγμα του για να ελευθερωθεί από τον αντίπαλο. Αλλαγή ρόλων των παικτών.
Αγωνιστικό παιχνίδι 4vs4+4
Περνάμε σε αγωνιστικό παιχνίδι 4vs4+4 με την 3η ομάδα να λειτουργεί σαν στηρίγματα. Επίσης το παιχνίδι πάντα ξεκινάει από τους εξωτερικούς παίκτες, μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης (αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε και να τους χρησιμοποιούμε μόνο σαν στηρίγματα. Πρέπει να κρατάνε τη μπάλα και να περιμένουν κίνηση-εις ξεμαρκαρίσματος).
Γίνεται εφαρμογή της κίνησης προσφοράς μέσα από αγωνιστικό παιχνίδι . Οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν να εφαρμόσουν την κίνηση προσφοράς στον κάτοχο της μπάλας, με όσα προηγουμένως διδάχτηκαν (χρόνος, χώρος, ανάποδη κίνηση, επικοινωνία).
Δίνουμε έμφαση στη συνεχή προσφορά των ποδοσφαιριστών προς τον κάτοχο, ώστε με συνδυαστικό παιχνίδι να φτάσουμε σε θέση για γκολ. Ο χώρος είναι 40 μ.χ33 μ. και ο χρόνος 4’χ3 επαναλήψεις χ 2 σετ.
Βασίλης Παπαδάκης