Αγωνιστικό παιχνίδι για σουτ

Το παρακάτω αγωνιστικό παιχνίδι έχει στόχο την εξάσκηση και τη βελτίωση των συνθηκών δημιουργίας καταστάσεων για σουτ. Λύση απαραίτητη απέναντι σε κλειστές άμυνες, η οποία σίγουρα προβληματίζει τον αντίπαλο.

Ο χώρος που εξελίσσεται το παιχνίδι είναι ίσος με 2 περιοχές (σημ.: 33μ.χ40μ.) και οι ομάδες αποτελούνται από 5 παίκτες. Δημιουργούμε 2 ζώνες ως εξής: Η 1η από το ύψος του πέναλτι μέχρι και 3 μέτρα έξω από την περιοχή, στην οποία οι αμυνόμενοι έχουν υπεραριθμία 3vs2  και η 2η στο χώρο έξω από την περιοχή στην οποία οι επιτιθέμενοι έχουν υπεραριθμία 3vs2.

Το παιχνίδι ξεκινάει πάντα από την επιτιθέμενη ομάδα, η οποία εκμεταλευόμενη την υπεραριθμία της, προσπαθεί να φέρει τη μπάλα στους 2 φορ στη ζώνη κοντά στην εστία, οι οποίοι πρέπει να παίξουν πίσω πάσα σε έναν από τους 3 μέσους, ο οποίος είναι ελεύθερος και έχει κατάλληλη θέση για σουτ.

Κανόνες: Για να γίνει σουτ πρέπει υποχρεωτικά η μπάλα να φτάσει τουλάχιστον 1 φορά σε έναν από τους 2 φορ. Οι παίκτες δεν αλλάζουν ζώνες. Οι αμυνόμενη ομάδα σκοράρει στις 2 μικρές εστίες.

Κοουτσάρισμα: Οι 2 φορ πρέπει να κρατήσουν το επιθετικό βάθος, ώστε να έχουν χώρο ξεμαρκαρίσματος και πίσω πάσας. Οι 3 μέσοι κινούνται συνεχώς υποστηρίζοντας την πίσω πάσα. Σημαντική παράμετρος η επιστροφή-πίσω πάσα στο καλό πόδι του συμπαίκτη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσου σουτ. Υπομονή στο παιχνίδι των επιτιθέμενων για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για σουτ. Μεταφορά παιχνιδιού για εκμετάλευση κενού χώρου.

Χρόνος: 4χ5΄ με διάλειμμα 2΄-3΄.

Παραλλαγές: α) Στο 3ο και 4ο 5λεπτο επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ των φορ για τελείωμα της επίθεσης, ως και η προώθηση 1 μέσου για διείσδυση ή συνεργασία 1-2 β) Το παιχνίδι είναι ελεύθερο από την αρχή, αλλά το γκολ από σουτ μετράει 3πλό γ) Η ζώνη των φορ ορίζεται μέσα στην περιοχή, οπότε το σουτ γίνεται από πιο κοντινή απόσταση.

Βασίλης Παπαδάκης

 

 

Tags: σουτ,

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..