Προπονητής Ποδοσφαίρου

H ιστοσελίδα www.soccercoach.gr είναι μια συνέχεια του Blog ''Προπονητής Ποδοσφαίρου'', το οποίο ξεκίνησα με πολύ όρεξη και μεράκι, σαν μια προσπάθεια διαλόγου, έχοντας σαν βάση την ενασχόλησή μου με την προπονητική και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Η αποδοχή του και οι συζητήσεις που προκάλεσε, τα θετικά σχόλια και οι πολλές πραγματικά γνωριμίες, με ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο που προέκυψαν μέσω αυτού, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, είναι πραγματικά το μεγάλο κέρδος για μένα. Σας ευχαριστώ γατί μέσα από την επαφή μας, έμαθα και μαθαίνω πολλά για την αγαπημένη μου ενασχόληση, την προπονητική ποδοσφαίρου. Θα συνεχίσω να αναζητώ μαζί σας, οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτίωση, τη γνώση και την υποστήριξη της προπόνησης στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη σελίδα εκφράζει τη δική μου σκέψη ή την αποδοχή μου. Πιστεύω πως αν κάτι είναι σωστό, μπορείς να το βελτιώσεις. Αν κάτι είναι λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Στη νίκη μπορείς να φτάσεις, με ένα περισσότερο ή λιγότερο επιθετικό παιχνίδι, με ποδόσφαιρο κυριαρχίας ή αναμονής. αλλά οπωσδήποτε χρειάζεσαι συνεργασίες και ομαδικότητα.

Βασίλης Παπαδάκης

Η φιλοσοφία του προπονητή

coachingΌπως είπε ένας φιλόσοφος ‘’αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, οποιοσδήποτε δρόμος θα σε βγάλει εκεί’’. Για να επιτύχεις, πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις. Εσύ είσαι αυτός που θα διαλέξεις τις σωστές κατευθύνσεις για σένα. Όπως φαίνεται και από την παρακάτω ιστορία, προπονητές χωρίς ανεπτυγμένη φιλοσοφία, δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και συχνά υποκύπτουν σε εξωτερικές πιέσεις.

Περισσότερα..

Προπονητής ποδοσφαίρου

Προετοιμασία ποδοσφαιρικής ομάδας

 

Αυτό το βιβλίο  περιέχει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησα σαν προπονητής, οργανώνοντας και εκτελώντας την προετοιμασία, στις ομάδες μου. Από το 2003 που ξεκίνησα σαν προπονητής σε ομάδες ενηλίκων και μέχρι τη μέρα που εκδόθηκε, τον Μάιο του 2019, πολλά έχουν αλλάξει. Και πάντα θα αλλάζουν.... Τα περιεχόμενα και το επίπεδο προπόνησης εξελίσσονται συνεχώς, μέρα με τη μέρα. Αν γυρίσω στην προετοιμασία που έκανα με την ομάδα μου το 2003, ή και το 2013, πολλά θα είναι διαφορετικά! Ήταν λάθος τα προηγούμενα? Όχι με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, αλλά σήμερα δοκιμάζουμε νέα πράγματα, έχουμε περισσότερη γνώση, υποστήριξη και βασικά επιδιώκουμε τον ρεαλισμό!
Τι κάνει την προπόνηση αποτελεσματική; Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να είναι αντίγραφο του αγώνα στο σύνολό της. Φαίνεται απλό και ίσως είναι. Αλλά αφού η επανάληψη είναι η βάση της μάθησης, γιατί να είναι η προπόνηση κάτι διαφορετικό από το παιχνίδι και να μην περιέχει όλα τα στοιχεία του;  (εκτός ίσως από τη σημασία, τους πόντους, την πίεση για το πρωτάθλημα..).
Πιστεύω τώρα ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προπονήσεις την διαφορετικότητα των παικτών, είναι το ίδιο το παιχνίδι! Ο παίκτης θα κινηθεί όπως στον αγώνα και αν τον πείσεις να το κάνει συνειδητά, με διάθεση και οργανώσεις στοχευμένα τα περιεχόμενα, δημιουργώντας ρεαλιστικές συνθήκες, τότε είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρει!


Τι είναι αυτό το βιβλίο; Τι άλλο όμως από την καθημερινή δουλειά ενός προπονητή (και των παικτών του), για να προετοιμάσει την ομάδα να κυνηγήσει τους στόχους της. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, με πολύ κόπο και επιμονή, με καθημερινή αναζήτηση και ανατροφοδότηση, όπως η προετοιμασία στην οποία αναφέρεται. Ένα αληθινό βιβλίο, που αναλύει το ταξίδι 7 εβδομάδων στην προετοιμασία της ομάδας, με όλα όσα περιείχε. Είναι η πραγματικότητα του γηπέδου και ενός συνόλου ατόμων, που πέτυχαν τον στόχο τους, αγωνιζόμενοι για να κερδίσουν ένα πρωτάθλημα. Είναι συνταγή επιτυχίας; Όχι βέβαια, αλλά είναι ο κόπος και ο ιδρώτας τους! Γιατί να γίνει βιβλίο; Επειδή, όπως έχω πει από το 2008, όταν άρχισα να γράφω άρθρα στο Blog μου, «η γνώση και η εμπειρία πρέπει να μοιράζονται»! Εάν δεν το κάνεις, δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη. Σας δίνω προς ''αξιολόγηση'' και χρήση, στην πραγματικότητα τη δουλειά μου, αν και η λέξη «δουλειά» δεν είναι κατάλληλη. Γιατί αν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε δεν δουλεύεις ποτέ! Και μου αρέσει τόσο η προπονητική, οπότε δεν σκέφτομαι ποτέ ότι ''δουλεύω'' στο γήπεδο. Αντίθετα, νιώθω τόσο γεμάτος, τόσο δυνατός που θα έλεγα ότι το γήπεδο είναι το σπίτι μου! 
Για όλους εσάς που αγαπάτε το ποδόσφαιρο, που αγαπάτε την προπονητική, για όλους τους ποδοσφαιριστές που μαζί μοιραστήκαμε στιγμές χαράς και λύπης!
Απλά ένας προπονητής…

Γενικά σχόλια:

Η προετοιμασία αυτή εξελίσσεται με μια βασική αρχή: Προπόνηση ''αντίγραφο'' του αγώνα. Όλα σχεδόν τα προπονητικά ερεθίσματα, προσεγγίζονται με τη χρήση μπάλας, σε μια προσπάθεια προσομοίωσης της προπονητικής διαδικασίας, με ότι ο ποδοσφαιριστής συναντάει εκεί που κρίνονται όλα: στο παιχνίδι! Από την πρώτη μέρα, η μπάλα είναι στο επίκεντρο, όπως και  ότι αυτή προκαλεί σε κινήσεις, αντιδράσεις, σκέψεις όπως κινείται στο γήπεδο. Η βελτίωση της βασικής και ειδικής αντοχής, η συναρμογή, η ταχύτητα, η ταχυδύναμη, η ευκινησία, ακόμα και η δύναμη προσεγγίζονται με τη χρήση μπάλας. Η τεχνικοτακτική και τα αγωνιστικά παιχνίδια, σχεδιάζονται με βάση το σχηματισμό και τα ζητούμενα της τακτικής προσέγγισης. Σε όλες τις προπονήσεις, περιέχονται σαν απαραίτητα συστατικά τεχνική, τακτική, φυσική κατάσταση και ψυχολογία, σε μια ολική προσέγγιση.

 Σε ότι έχει να κάνει με τη δομή και τα περιεχόμενα: Η 1η εβδομάδα χαρακτηρίζεται ''εισαγωγική'', προσπαθώντας να εντάξει τους ποδοσφαιριστές στη φιλοσοφία της ομάδας και της προπονητικής προσέγγισης. Τα περιεχόμενα δίνουν τη δυνατότητα της ''γνωριμίας'' και της διάθεσης για δουλειά και προσπάθεια. Έχει σχεδιαστεί, με γνώμονα τη σκέψη πως οι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν πρόγραμμα μεταβατικής περιόδου το καλοκαίρι. Η 2η και η 3η εβδομάδα, έχουν στόχο την βελτίωση της βασικής-ειδικής αντοχής μέσα από αγωνιστικά παιχνίδια, που εστιάζουν στην τακτική και τη φιλοσοφία της ομάδας . Η 4η και η 5η εβδομάδα στην ειδική ''ποδοσφαιρική'' αντοχή, ενώ από την 5η προπονούμε πιο εξειδικευμένα την ταχύτητα και την ταχυδύναμη. Η 6η και η 7η εβδομάδα, παίρνουν τη μορφή του μικρόκυκλου σε αγωνιστική περίοδο, προετοιμάζοντας και ''φορμάροντας'' τους ποδοσφαιριστές για τους αγώνες πρωταθλήματος. Σε όλες τις προπονήσεις, τα προηγούμενα ερεθίσματα, προσεγγίζονται σε σχέση με την τακτική και το σχηματισμό της ομάδας. Η τακτική προσέγγιση, σε σκέψη, εκπαίδευση, προπόνηση και εφαρμογή είναι καθημερινή.

 

 

 

Σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία, σαν συστατικό που θα βελτιώσει, θα εξελίξει και θα δώσει δύναμη και ώθηση, είναι η σημασία που δίνεται στην έννοια των λέξεων ''ομάδα'' και ''οικογένεια''! Οι παίκτες μαθαίνουν στη δύναμη που μπορεί ο καθένας να δώσει, να προσθέσει στην ομάδα και στη δύναμη που μπορεί  να αντλήσει μέσα από την ομάδα, για να γίνει καλύτερος και πιο αποδοτικός.  Η ''ΟΜΑΔΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ'' είναι στόχος ουσιαστικός με σχέσεις σεβασμού, αποδοχής των ιδιαιτεροτήτων και προσαρμογής στους κανόνες. Όχι σαν επιβολή, αλλά σαν ανάγκη συνειδητή.

Ειδικά σχόλια:

 

Με βάση τους στόχους και τις ικανότητες των παικτώνο προσανατολισμός είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα προσπαθεί να παίξει γρήγορο επιθετικό ποδόσφαιρο, θα κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο και θα πιέζει πολύ τον αντίπαλο. Για το λόγο αυτό, θα δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στη συνοχή των γραμμών και στην αλλαγή της φάσης κατοχής της μπάλας. Οι δύο κατ΄ εξοχήν σχηματισμοί που επιλέγονται με βάση τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, είναι το 1-4-2-3-1 και το 1-4-3-3, ενώ θα ασχοληθούμε και με το 1-4-4-2  σε ρόμβο. Επιθετικά θα επιδιωχθεί η συνδυασμένη κινητικότητα και το ''άπλωμα''  στο γήπεδο, για να δημιουργηθούν χώροι, η συμμετοχή ικανού αριθμού παικτών στην τελική φάση, η αξιοποίηση των ακραίων αμυντικών σαν επιπλέον παίκτες στην ανάπτυξη. Η αξιοποίηση των στατικών φάσεων και η δημιουργία προϋποθέσεων σουτ, είναι στοιχεία που θα δοθεί έμφαση, λόγω του γηπέδου και των χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών. Αμυντικά η άμεση και συνεχής πίεση στον κάτοχο της μπάλας, η διαγώνια κάλυψη του συμπαίκτη, οι μικρές αποστάσεις μεταξύ παικτών και γραμμών  και η επικοινωνία είναι τα βασικά στοιχεία που θα δουλέψουμε. Πολύ προσοχή θα δοθεί αμυντικά στο μαρκάρισμα στις στατικές φάσεις και την σωστή τοποθέτηση της στιγμή της σέντρας σε ροή παιχνιδιού (σε σχέση και με τους αντιπάλους αποδέκτες της μπάλας). Αμυντικά και επιθετικά η ομάδα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών στο 1vs1 (πλεονέκτημα). Η αποκρυπτογράφηση του ρόστερ, μας δείχνει μεγάλη δύναμη στον άξονα, εμπειρία και ποιότητα στα στόπερ και  τα αμυντικά χαφ. Οι τερματοφύλακες προσθέτουν ασφάλεια και σιγουριά για μια καλή αμυντική λειτουργία.  Επιθετικά θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στην περιοχή με καλές προϋποθέσεις την 3άδα (4άδα) πίσω από τον φορ, μέσω συνδυασμένης κινητικότητας, πίσω και διαγώνιας ή κάθετης  πάσας.
 
Σημ.: Το βιβλίο διατίθεται σε αγγλική γλώσσα μέσω της Amazon ή από την Sportbook. 

Tags: pre season, προετοιμασία ομάδας, προετοιμασία ποδοσφαίρου pre-season soccer training

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..