Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Εδώ υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήσεις ή απορίες, που έρχονται στο email μου και αφορούν σε θέματα που μπορεί να απασχολούν γενικότερα. Οι απαντήσεις είναι φυσικά προσωπικές, μέσα από τη δική μου αντίληψη, τη φιλοσοφία, τις γνώσεις και την εμπειρία μου. 'Οπως είναι φυσικό, τα στοιχεία όσων κάνουν τα ερωτήματα, δεν δημοσιεύονται. Ωστόσο, επειδή οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, σίγουρα υπάρχουν και σε άλλους, αλλά και επειδή μπορούν να αποτελέσουν γενικότερα προβληματισμό και συζήτηση, κάποιες από αυτές, αναφέρονται παρακάτω.

16. Στην ηλικία των 9 ετών ένα παιδί που θέλει να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω, είναι καλό να κάνει 1 προσωπική προπόνηση επιπλέον την εβδομάδα, όταν με την ομάδα του κάνει 3 και παίζει 1 αγώνα Κυριακή; Είναι λάθος και υπερβολή για το σώμα του;
Για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ακριβώς κάνει στις προπονήσεις  με την ομάδα του. Και αυτό γιατί η προπονητική διαδικασία σε αυτές τις ηλικίες είναι συγκεκριμένη και ουσιαστικά σε παιγνιώδη μορφή. Το παιχνίδι τι ζημιά να κάνει στο παιδί; Οπότε, αν υποθέσουμε ότι όλα είναι σωστά και ο προπονητής του δουλεύει όπως πρέπει, αν ακόμα μια φορά τη βδομάδα σε σχέση με τις μέρες προπόνησης, ασχοληθεί ας πούμε με την τεχνική του, δεν είναι πρόβλημα. Αυτό απλά απαντάται στο εξής: Ένα παιδί που του αρέσει το ποδόσφαιρο, αν το αφήσεις π.χ. στο σχολείο του να επιλέξει, θα παίζει κάθε μέρα με τους φίλους του (αυτό δεν γινόταν παλιά που δεν υπήρχαν ακαδημίες και τα παιδιά στις αλάνες ή στις αυλές των σχολείων έπαιζαν κάθε μέρα μέχρι το βράδυ, χωρίς να πάθουν τίποτα; Τότε μόνα τους τα παιδιά έφτιαχναν μέσα από το παιχνίδι, όλα τα στοιχεία που χρειάζότανε ένας ποδοσφαιριστής- σημ.οι γνωστές αλάνες...).  Θέλει ωστόσο προσοχή, γιατί συνήθως πέφτουμε στο λάθος να υπερεκτιμούμε και να βιαζόμαστε για την εξέλιξη ενός παιδιού, που θεωρούμε ταλέντο. Του κάνουμε κακό προπονώντας στοιχεία που δεν πρέπει σε σχέση με την ηλικία του, ή του διαμορφώνουμε λάθος χαρακτήρα και αντίληψη γενικότερα για το ποδόσφαιρο. Ειδικά, αν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις σε σχέση με την ηλικία του, ή αν του περνάμε την αντίληψη ότι είναι ο καλύτερος και όλοι οι άλλοι υποδεέστεροι. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό φυσικά. Θέλει πολύ προσοχή από την οικογένεια και φυσικά την ομάδα, η διαχείρηση ενός παιδιού γενικότερα, όχι μόνο ενός ''ταλέντου''. Οπότε, αν είσαι σίγουρος ότι στην ακαδημία του κάνει τα σωστά για την ηλικία του και πως η επιπλέον ''προπόνηση'' θα είναι επίσης στοχευμένη και σωστή, δεν είμαι αρνητικός. Επίσης, πιστεύω πως καλό είναι να το συζητήσεις με τον προπονητή του.
15. Γεια είμαι 14 χρόνων, κορίτσι και παίζω ποδόσφαιρο. Θα ηθελα να μου πείτε ένα εβδομαδιαίο προγραμμα διατροφής, καθώς  και πριν το παιχνίδι. Κάνω 2 φορές την εβδομάδα προπόνηση. Επισης θα ήθελα να μου πείτε πως να βελτιωσω την τεχνική μου.
 Ας αρχίσουμε από το 2ο ερώτημα: Η τεχνική βελτιώνεται με ειδικό ασκησιολόγιο που αφορά όλα τα πιθανά σενάρια επαφής με τη μπάλα και πολλές επαναλήψεις. Αρχικά χωρίς πίεση χώρου και χρόνου και αργότερα σε αγωνιστικές συνθήκες. Βασικό ρόλο για το πόσο θα βελτιωθεί κάποιος παίζει η ηλικία που ξεκίνησε και η σωστή προπόνηση που έχει κάνει τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του. Ρόλο παίζει και η συναρμογή, που κι αυτή εντάσεται στο ασκησιολόγιο με ασκήσεις με ή χωρίς μπάλα. Φυσικά, εγώ δεν μπορώ να σε βελτιώσω δι΄αλληλογραφίας. Ο προπονητής σου όμως σίγουρα μπορεί,- και πρέπει-αν του ζητήσεις έξτρα προπόνηση ή τις κατευθύνσεις. Η συμβουλή μου είναι: Φαντάσου το παιχνίδι. Δημιούργησε φάσεις στο μυαλό σου. Φτιάξε το σενάριο (υποδοχή, πάσα, προσποίηση, οδήγημα κ.α.). Πάρε μια μπάλα και ασχολήσου πριν και μετά την προπόνηση ή σε κενές μέρες. Ακόμα και στο σπίτι μπορείς σε μικρό χώρο να τη βελτιώσεις. Σε ότι αφορά τη διατροφή, αν και έχω όπως οφείλω γενικές γνώσεις, δεν είμαι διατροφολόγος. Μια σωστή διατροφή, ανάλογη με τις ανάγκες και την ηλικία σου, εξαρτάται από εσένα και την οικογένειά σου αν θα την έχεις. Είσαι σε μια ηλικία ανάπτυξης, που σημαίνει πως έχεις ανάγκη για πλήρη διατροφική κάλυψη. Σημαντικό η ώρα του φαγητού φυσικά, αν και φαντάζομαι πως αυτό θα το ξέρεις. Γενικότερα, προγράμματα αθλητικής διατροφής θα βρεις στο διαδίκτυο αν ψάξεις. Αν θες κάτι πιο συγκεκριμένο ή υπάρχει ιδιαιτερότητα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε διατροφολόγο.
14. Είμαι 16 χρονών και από του χρόνου θα παίζω Γ΄ Εθνική κατηγορία και μέσα στο καλοκαίρι πριν από την προετοιμασία της ομάδας μου θα ήθελα να βελτιώσω ατομικές ικανότητες όσον αφορά τις θέσεις που μπορώ να παίξω (όλες τις θέσεις της άμυνας και αμυντικό χαφ). Θα ήθελα αν μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις καθημερινά αλλά και συμβουλές για μεγαλύτερη βελτίωση και ακρίβεια στην βελτίωση που θέλω να επιτύχω.
 Δεν είναι τόσο απλό να δημιουργήσει κάποιος ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εξ αποστάσεως, για έναν αθλητή, που προφανώς, αφού θα είσαι Γ΄ Εθνική στα 16 σου, θα έχεις ταλέντο. Απεναντίας θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο, αφού δεν σε γνωρίζω καθόλου σαν επίπεδο και προπονητική υποδομή, ιδιαιτερότητες και περυσινή σαιζόν (καταπόνηση, κενό κλπ). Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο προηγούμενος ή ο επόμενος προπονητής σου. Αυτή την περίοδο προτείνουμε στους αθλητές μας προγράμματα μεταβατικής περιόδου, αφού θεωρείται εξίσου σημαντική με τα υπόλοιπα (προετοιμασία και αγωνιστική περίοδος). Σε παιδιά της ηλικίας σου που γνωρίζω και ψάχνουν κάτι παραπάνω, προτείνω προγράμματα γενικής δύναμης σε συνδυασμό με αερόβια τρεξίματα και στη συνέχεια αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, εξειδίκευση σε ατομικές δεξιότητες που απαιτούν βελτίωση. Αλλά γνωρίζω το παρελθόν, την προπονητική τους κατάσταση και ότι άλλο  χρειάζεται. Και βέβαια υπάρχει και η επαφή που είναι εξίσου σημαντική για να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Αν πάντως είχες γεμάτο πρωτάθλημα λίγη ξεκούραση και αποφόρτιση είναι απαραίτητη. Στη συνέχεια ένα πρόγραμμα βασικής δύναμης σε συνδυασμό με αερόβιο τρέξιμο 3-4 φορές την εβδομάδα, σίγουρα δε θα σου έκανε κακό, αντίθετα. Αν δεν έχεις γνώσεις, πρέπει να βρεις κάποιον που σε γνωρίζει, να σου βγάλει ένα πρόγραμμα.
13.  ΕΙΜΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΡΑΖ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ? Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΗΤΑΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΦΟΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΣΑ ΕΝΤΑΣΗ ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΟΧΙ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΖ.
 Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, είναι πως βρισκόμαστε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, οι ποδοσφαιριστές είναι ιδιάιτερα φορτισμένοι, σωματικά και ψυχολογικά, ειδικά σε μια ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό, οπότε συμφωνώ με την αποφόρτιση της 1ης εβδομάδας. Σημαντική παράμετρος, στην οποία έχετε μόνο εσείς εικόνα, είναι το πόσο ΄΄κουρασμένη΄΄  ήταν η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια. Επίσης, πιθανόν να πρέπει να λάβετε υπόψη ατομικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες παικτών, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν στο ρόστερ περιπτώσεις με εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις.π.χ. κάποιος-οι έμπειροι παίκτες με αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, που να θέλουν περισσότερες ανάσες ή κάποιος που προερχόμενος απο τραυματισμό, με λίγα ή καθόλου παιχνίδια το τελευταίο διάστημα να χρειάζεται ΄΄φορμάρισμα΄΄. Είναι σίγουρο, πως επειδή τα παιχνίδια θα είναι συνεχόμενα Τετάρτη-Σάββατο ή Κυριακή, θα χρειαστεί η παραμικρή βοήθεια από κάθε πάικτη, όλοι πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι, οπότε και οι μη βασικοί, θα πρέπει να βρουν ρυθμό (δώστε ένταση σε κάποιους με λιγότερες συμμετοχές, πιο ξεκούραστους). Η μορφή διεξαγωγής των μπαράζ, μας οδηγεί σε ένα σχεδιασμό μικρόκυκλου με 2 κορυφώσεις, για την προσαρμογή των παικτών σε αυτό το ρυθμό. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, πιστεύω πως πρέπει να είναι ένας συνδυασμός από κυρίως προπονήσεις τακτικής (είναι ευκαιρία για βελτίωση κάποιων ατελειών στο παιχνίδι της ομάδας και για να ασχοληθείτε με στημένες φάσεις), με συναρμογή, ταχύτητες αντίδρασης και μικρά αγωνιστικά παιχνίδια με ένταση για το φορμάρισμα των παικτών. Η διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να είναι 70΄-80΄  συνολικά, κατά τη γνώμη μου. Επίσης, σημαντική παράμετρος είναι η προσαρμογή στην ώρα διεξαγωγής και στις συνθήκες των αγώνων, καθώς πάντα η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας προβληματίζει και ΄΄κοιμίζει΄΄ τους παίκτες. Σημαντικό είναι να καταλάβουν οι παίκτες, πως πρέπει και αυτοί να φροντίσουν, όσο αυτό ειναι δυνατό, να ''φορτίσουν΄΄ τις μπαταρίες τους, με καλή διατροφή και καλή εξωαγωνιστική συμπεριφορά (ξεκούραση, ξενύχτια κλπ). Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συγκέντρωση, αποφασιστικότητα, η αυτοπεποίθηση και η ψυχολογία της ομάδας, σε σχέση με το στόχο: την άνοδο στην Δ΄Εθνική. Δεν είναι περίοδος για χαλαρότητα: Ο στόχος υπάρχει και ο στόχος είναι και το κίνητρο!

12.  Ποιο σύστημα μεταξύ του 4-4-2 και 4-2-3-1 νομίζεις πως είναι καλύτερο για εκτός έδρας ματς, που θέλεις τη νίκη;
Αν οι απαντήσεις ήταν τόσο απλές, τότε το ποδόσφαιρο θα ήταν ένα πολύ εύκολο άθλημα για τον προπονητή! Απαντώντας θέτω αρχικά ένα ερώτημα: Οι καλές ομάδες σε κάθε πρωτάθλημα, αλλάζουν σχηματισμό εντός-εκτός έδρας ή αγωνίζονται με τον ίδιο σχηματισμό; Ο σχηματισμός έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του προπονητή και τις ατομικές ικανότητες (χαρακτηριστικά ) των παικτών που υπάρχουν στην εκάστοτε ομάδα. Επίσης, ο κάθε σχηματισμός δοαφοροποιείται στη φάση της άμυνας και στη φάση της επίθεσης, δηλαδή το 4-2-3-1 αμυντικά μπορεί να μεταλαχτεί π.χ. σε 4-5-1 και επιθετικά σε 4-3-3, ανάλογα με τις οδηγίες του προπονητή. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει τόση σημασία το πως τοποθετούμε τους παίκτες (σχηματισμός ομάδας), όσο η τακτική π.χ. αν πιέσουμε ψηλά ή στο 1/2 γήπεδο, αν κάνουμε παιχνίδι κατοχής της μπάλας ή παίζουμε κλειστά και ψάχνουμε κενούς χώρους για αντεπιθέσεις, αν στη φάση της ολοκλήρωσης της επίθεσης έχουμε ικανό αριθμό παικτών σε θέσεις επίκαιρες για να επιτύχουν γκολ, ώστε να δώσουμε λύσεις στην ομάδα μας και φυσικά πολλά άλλα. Οπότε, αν και κάθε σύστημα υποδηλώνει μια σχετική επιθετικότητα ή ένα πιο αμυντικό τρόπο παιχνιδιού, πιστεύω πως η τακτική προσέγγιση του κάθε αγώνα και οι ρόλοι-κινήσεις-συνεργασίες των παικτών, θα δώσουν στην ομάδα μας της επιθετικότητα που χρειάζεται για να έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στη νίκη.

11. Έχω μια ομάδα στο Β΄ Ερασιτεχνικό με παιχνίδι κάθε Σάββατο. Τις προπονήσεις τις έχω βάλει Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Ποιό είναι το ιδανικό κατά τη γνώμη σου;
Απαντώντας με απλά λόγια θα έλεγα Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη καθώς έτσι δεν ''καις'' την προπόνηση της Παρασκευής και έχεις 3 προπονητικές μονάδες που μπορείς να κατανείμεις καλύτερα τα περιεχόμενα. Αναλυτικότερα αφού την Κυριακή υπάρχει ξεκούραση ξεχνάμε την ενεργητική αποκατάσταση, οπότε τη Δευτέρα βάζουμε Βασική-Ειδική Αντοχή, Τετάρτη Ταχύτητα-ταχυδύναμη και την Πέμπτη Τακτική με ταχύτητες αντίδρασης. Έτσι, μπορούμε να έχουμε όλα τα βασικά περιεχόμενα του Εβδομαδιαίου κύκλου, φυσικά με το ασκησιολόγιο της επιλογής μας. Σε διαφορετική περίπτωση η προπόνηση της Παρασκευής θα πρέπει να είναι και μικρή σε όγκο και χαλαρή, άρα κάνουμε 2 γεμάτες προπονήσεις. Επίσης, προσωπικά πιστεύω πως σε αυτές τις κατηγορίες και με το μικρό αριθμό προπονήσεων που έχουμε, το 90% της προπόνησης πρέπει να γίνεται με μπάλα.

10. ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΙ (6-8). ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ .
Σε αυτή την ηλικία ισχύει η πολυπλευρικότητα στην προπόνηση. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει απλά μαθήματα τεχνικής, πολλές επαφές με τη μπάλα για τα παιδιά (το καθένα την μπάλα του), μικρές ουρές, αγωνιστικά παιχνιδάκια με μικρό αριθμό παικτών, ασκήσεις και παιχνίδια και με διαφορετικό του ποδοσφαίρου περιεχόμενο (κυνηγητό, σκυταλοδρομίες, διάφορα κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια συνεργασίας). Ο αριθμός των παικτών ανά ομάδα σε αυτή την ηλικία σίγουρα πρέπει να είναι μικρός. Προσωπική μου άποψη 4 εναντίον 4 και σίγουρα όχι περισσότερα από 6 εναντίον 6 ανά ομάδα. Αυτό γίνεται με τη μορφή τουρνουά π.χ. τμήμα με 12 παιδιά, 3 ομάδες των 4άρων σε μίνι πρωτάθλημα. Οι εστίες και οι τερματοφύλακες δεν είναι απαραίτητοι. Τα παιδιά είναι καλό να έχουν την ευκαιρία να πετύχουν εύκολα τέρμα

9. Είμαι προπονητής σε ομάδα Τζούνιορ. Θα έπρεπε να τους δώσω ένα πρόγραμμα για καλοκαίρι?
Δεν χρειάζεται τίποτα ιδιαίτερο, αν μιλάμε για την ηλικία των 10-11 ετών. Κατά τη γνώμη μου γενικότερα από την κάθε ακαδημία, θα πρέπει να δίνονται με το κλείσιμο της χρονιάς, κάποιες οδηγίες και κατευθύνσεις σε σχέση με τη διατροφή και προσοχής σε σχέση με τα καλοκαιρινά σπορ, σε παιδιά και γονείς. Προπονητικά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις ατομικές οδηγίες για βελτίωση κάποιων προσωπικών αδυναμιών των παιδιών(π.χ. αδύνατο πόδι, κεφαλιά, τεχνική κ.α.). Κάτι σαν εργασία στο σπίτι δηλαδή.

8. ΕΧΩ ΦΘΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ Π.Χ.ΑΝΤΟΧΗ, ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΤΑΧΥΔΥΝΑΜΗ Κ.Λ.Π ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ).
ΜΕ 3 ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΠΑΛΑΣ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΠ)
1η ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ Η΄ΔΥΝΑΜΗ-ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
2η ΤΑΧΥΤΗΤΑ-ΤΑΧΥΔΥΝΑΜΗ
3η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ-ΤΑΚΤΙΚΗ
ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝ Η 1η ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Η΄ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΕΡΕΣ, ΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ 2 ΜΕΡΕΣ Η΄ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΓΩΝΑ Η΄ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ (ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ). ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ.

7. Σας ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές που μας παρέχεται μέσω του blog. Το όνομά μου είναι Γιώργος και κατάγομαι από μια επαρχιακή πόλη. θα ήθελα αν μπορείτε να με ενημερώσετε για την παροχή ιατρικής βοήθειας μέσα στο γήπεδο κατά την ώρα του παιχνιδιού, καθόσον τυγχάνει να έχω δύο μικρά παιδιά και πραγματικά το σκέφτομαι ύστερα από όλα αυτά που βλέπω κατά καιρούς στα γήπεδα να στείλω τα παιδιά μου σε μία ακαδημία. Υπάρχει νομοθεσία για τις ακαδημίες που να τις δεσμεύει στην υποχρεωτική παρουσία ιατρού σε παιχνίδια και προπονήσεις; Υπάρχει κάπου που θα μπορούσα να μάθω σχετικά με αυτό το θέμα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Γιώργος
Φίλε Γιώργο, το θέμα που θίγεις είναι βέβαια πολύ σοβαρό και δυστυχώς, όπως και τόσα άλλα, στη χώρα μας, αφήνεται στην τύχη του και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στα επίσημα παιχνίδια-πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι ΕΠΣ ή οι Δ.Α.Ο. είναι υποχρεωτική η παρουσία του γιατρού, ενώ σε κάθε σοβαρό αθλητικό κέντρο ή γηπεδάκια 5χ5, εγκαταστάσεις κλπ, συνήθως έχει γιατρό και στα τουρνουά. Από ' κει και πέρα εξαρτάται από την οργάνωση κάθε ακαδημίας, καθώς κάποιες έχουν γιατρό στην προπόνηση ενώ άλλες(οι περισσότερες) όχι. Το θέμα είναι ότι δεν υποχρεώνονται να έχουν. Άρα εξαρτάται από σένα, που θα τα γράψεις, για να είσαι πιο σίγουρος και πιο...ήσυχος. Εσύ, θα φροντίσεις από την πλευρά σου να κάνουν τα παιδιά σου τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να αθλούνται άφοβα, καθώς μπορεί και να μη στο ζητήσουν. Αν προβλέπεται και πότε είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού στην περιοχή σου, θα ρωτήσεις στην αρμόδια ΕΠΣ.

6. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΤΟΧΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗ. (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ Ά )
ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΗΔΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ 3 Η΄ 4 ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ. Π.Χ.4 ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ: 1η ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ Η΄ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2. ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ 3.ΤΑΧΥΔΥΝΑΜΗ 4.ΤΑΧΥΤΗΤΑ-ΤΑΚΤΙΚΗ. ΣΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΤΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΔΙΧΩΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΧΑΛΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΥ. ΑΥΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ...

5. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Η ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ?ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ.
ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΧΑΛΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΕ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ.

4.  'Έχω αναλάβει σε θέμα φυσικής κατάστασης ομάδα Α΄ τοπικής κατηγορίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και από Πέμπτη αρχίζουμε την προετοιμασία της ομάδας. Αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι τι θα πρέπει να προσέξω σε γενικές γραμμές για την προετοιμασία της ομάδας διάρκειας περίπου 6 εβδομάδων και επιπλέον θέλω να προσθέσω ασκήσεις στην άμμο και θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου για την άμμο και όσο αφορά την ένταση και την διάρκεια της.
Εξαρτάται βέβαια από τον αριθμό των προπονητικών μονάδων την εβδομάδα και το επίπεδο της ομάδας. Δες το τελευταίο άρθρο(προετοιμασία: σκέψεις-κατευθύνσεις -προβληματισμοί). Όσο αφορά την άμμο είμαι θετικός-βοηθά σε πολλούς τομείς και ειδικά στην καλύτερη ενδυνάμωση του άκρου ποδιού και την πιο σωστή λειτουργία -συνεργασία των μυών του ποδιού ειδικά του παραμελημένου δικέφαλου, αυτά έχω μάθει από γιατρούς και φυσιοθεραπευτές.

3. 'Έχω ομάδα στο φοιτητικό πρωτάθλημα κυπρίων, το επίπεδο είναι σχετικά καλό και όταν θα πάω Κύπρο δηλαδή σε ένα ακριβώς χρόνο θα αναλάβω μια μεσαία ομάδα 4ης κατηγορίας. Σκοπός μου είναι να δημιουργήσω αρχικά καλές εγκαταστάσεις και έχω βρει μέχρι τώρα για τις εγκαταστάσεις αρκετούς πόρους. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν ένα γήπεδο με φυσικό γρασίδι και 1 γήπεδο 8χ8 2 γήπεδα 5χ5. Το συμβούλιο της ομάδας μου έδωσε το ελεύθερο να κάνω ότι θέλω. Μπορείς να μου πεις κάτι άλλο που πρέπει να ζητήσω όσον αφορά τις εγκαταστάσεις?
!!!!!!!!!!!!ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΤΩΡΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ 4ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΥΧΕΡΟΣ! ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ; ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΩΣ;

2. ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ SITE ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ! Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ, ΝΑ ΨΑΧΤΩ, ΝΑ ΜΑΘΩ, ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ (ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ). ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΘΑ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ. Η ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΑ 3ΜΗΝΟ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 650 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟ ( Ο ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΤΡΑ ΦΥΣΙΚΑ).

1. Με ολο το θάρρος έχω ενα ερώτημα, παίζω κεντρικός αμυντικός και ένα απο τα μεγάλα μου μειονεκτήματα ειναι τα λεγόμενα ''τσαφ'' και τα control μου δεν ειναι τόσο καλά, ενώ είμαι πολύ ταχύς και δυνατός αυτά τα λάθη χαλάνε όλη την πιθανή καλή αγωνιστική εικόνα μου. Θας σας ήμουν ευγνώμων αν θα μπορούσατε να με συμβουλεύσετε περί του θέματος αυτου.
Αγαπητέ φίλε, όπως καταλαβαίνεις δεν είναι τόσο απλό να διορθωθεί αυτό εξ΄ αποστάσεως. Κατ΄ αρχάς πρέπει να δούμε αυτά τα ''τσαφ΄΄ που οφείλονται: σε έλλειψη συγκέντρωσης, σε κακή τεχνική, σε κακή συναρμογή; Τα ''κοντρόλ'' φαντάζομαι πως εννοείς την υποδοχή της μπάλας. Αν είναι αποτέλεσμα κακής τεχνικής κατάρτισης, τότε και ανάλογα με την ηλικία σου θα πρέπει να βελτιώσεις μέσα από ειδικό ασκησιολόγιο τις συγκεκριμένες ελλείψεις σου. Απλό οδήγημα της μπάλας, σλάλομ, υποδοχές από διάφορες γωνίες και αποστάσεις και με διάφορα σημεία του ποδιού και του σώματος, με η χωρίς πίεση και πολλές επαναλήψεις (άρα έξτρα προπόνηση) και μέσα από ειδικά αγωνιστικά παιχνιδάκια με μικρές σχέσεις 1:1, 2:2 κ.α., που έχουν πολλές επαφές. Η καλή εκτίμηση της φάσης και ο σωστός χρόνος επέμβασης είναι πολλή σημαντικά και αποκτούνται με την εμπειρία και την επανάληψη φάσεων επίσης. Η συναρμογή (συμμετοχή πολλών μυών στην κίνηση και η πλαστικότητα-ευλυγισία του σώματος) παίζει ρόλο και βελτιώνεται και αυτή με ειδικό ασκησιολόγιο. Σίγουρα παίζει ρόλο το άγχος και η πίεση που νοιώθεις στο παιχνίδι ή η σκέψη πως θα ξανακάνεις λάθος, οπότε σε αυτά χρειάζεσαι πολλή θετική ενέργεια και στήριξη από την ομάδα και τον προπονητή σου. Και βέβαια να επιζητάς το απλό, που για τη θέση του κεντρικού αμυντικού είναι να βγω πρώτος, να διώξω ή να ελέγξω τη μπάλα και απλά και γρήγορα να τη δώσω σε συμπαίκτη που με υποστηρίζει.

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..