Προπονητής Ποδοσφαίρου

H ιστοσελίδα www.soccercoach.gr είναι μια συνέχεια του Blog ''Προπονητής Ποδοσφαίρου'', το οποίο ξεκίνησα με πολύ όρεξη και μεράκι, σαν μια προσπάθεια διαλόγου, έχοντας σαν βάση την ενασχόλησή μου με την προπονητική και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Η αποδοχή του και οι συζητήσεις που προκάλεσε, τα θετικά σχόλια και οι πολλές πραγματικά γνωριμίες, με ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο που προέκυψαν μέσω αυτού, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, είναι πραγματικά το μεγάλο κέρδος για μένα. Σας ευχαριστώ γατί μέσα από την επαφή μας, έμαθα και μαθαίνω πολλά για την αγαπημένη μου ενασχόληση, την προπονητική ποδοσφαίρου. Θα συνεχίσω να αναζητώ μαζί σας, οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτίωση, τη γνώση και την υποστήριξη της προπόνησης στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη σελίδα εκφράζει τη δική μου σκέψη ή την αποδοχή μου. Πιστεύω πως αν κάτι είναι σωστό, μπορείς να το βελτιώσεις. Αν κάτι είναι λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Στη νίκη μπορείς να φτάσεις, με ένα περισσότερο ή λιγότερο επιθετικό παιχνίδι, με ποδόσφαιρο κυριαρχίας ή αναμονής. αλλά οπωσδήποτε χρειάζεσαι συνεργασίες και ομαδικότητα.

Βασίλης Παπαδάκης

Η φιλοσοφία του προπονητή

coachingΌπως είπε ένας φιλόσοφος ‘’αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, οποιοσδήποτε δρόμος θα σε βγάλει εκεί’’. Για να επιτύχεις, πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις. Εσύ είσαι αυτός που θα διαλέξεις τις σωστές κατευθύνσεις για σένα. Όπως φαίνεται και από την παρακάτω ιστορία, προπονητές χωρίς ανεπτυγμένη φιλοσοφία, δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και συχνά υποκύπτουν σε εξωτερικές πιέσεις.

Περισσότερα..

Προπονητής ποδοσφαίρου

Αμυντική συνεργασία μέσων και επιθετικών στο 1-4-4-2

Η προπόνηση που ακολουθεί αναφέρεται στην αμυντική συνεργασία των μέσων και των επιθετικών στο σχηματισμό 1-4-4-2. Αφορά την καθοδήγηση της αμυντικής συνεργασίας των παικτών μας, στο επιθετικό μισό, έχοντας σαν στόχο την βελτίωση της αμυντικής τους συμπεριφοράς.
Οργάνωση-Μεθοδολογία:
Σαν χώρος προπόνησης-εφαρμογής ορίζεται το μισό γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές είναι 12 (16) δηλαδή 6vs6 (8vs8) και στην αμυνόμενη ομάδα προστίθεται και ένας τερματοφύλακας είτε από την αρχή (προθέρμανση)  είτε στην εξέλιξη της προπόνησης. Ο συνολικός χρόνος της προπόνησης είναι 75΄-80' .
Θεωρητική ανάλυση του στόχου της προπόνησης στους ποδοσφαιριστές, με σύντομη αναφορά στις λύσεις που προτείνουμε και τις συνδυαστικές κινήσεις που ζητάμε, με επίδειξη στον πίνακα.
Προθέρμανση: Η μία ομάδα (μπλε) κυκλοφορεί τη μπάλα με 2 επαφές μετατοπιζόμενη αναλόγως στο χώρο. Οι παίκτες υποστηρίζουν τις πάσες τους, τοποθετούνται και προσφέρονται ανάλογα για να φτάσει η μπάλα στα μπακ, στους κεντρικούς μέσους και να γίνει αλλαγή πλευράς. Η άλλη ομάδα (κίτρινη) εκτελεί άμυνα με προσανατολισμό στη μπάλα με τη βοήθεια των κώνων που έχουμε τοποθετήσει για τις ενδεικτικές θέσεις των αντιπάλων. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούμε όλο το γήπεδο-μισό για κάθε υποομάδα. Χρόνος μαζί με δρομικές και διατάσεις στην αρχή 20΄.

 
 Προθέρμανση
 

Περνάμε στο παιχνίδι προσανατολισμού, στο οποίο καθοδηγούμε την αντίπαλη ομάδα (μπλε) ώστε να δημιουργήσουμε το πρόβλημα, όσο πιο ρεαλιστικά μπορούμε. Είναι πολύ σημαντικό οι ποδοσφαιριστές μας, να προσπαθήσουν να εμφανίσουν τις καταστάσεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια με τους επιθετικούς και τους μέσους μας. Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση της προπόνησης. Χρόνος 10΄.

 
 Παιχνίδι προσανατολισμού


Στη συνέχεια περνάμε στη φάση μάθησης, στην οποία καθοδηγούμε την ομάδα μας  και επιδυκνείουμε τις λύσεις στα προβλήματα που μας βάζει ο αντίπαλος. Έχουμε επιλέξει στην σημερινή προπόνηση 4 πιθανά σενάρια:

 

Σενάριο 1

Η μπάλα στον κεντρικό αμυντικό: Ο ένας φορ πιέζει, ο άλλος καλύπτει διαγώνια και ο χαφ της πλευράς ανεβαίνει στον ακράιο μπακ. Αν υπάρχει κίνηση υποστήριξης από αμυντικό μέσο ακολουθείται.
 Σενάριο 2
 
Η μπάλα στον ακραίο μπακ. Ο αντίστοιχος χαφ πιέζει, ο φορ πλευράς κλείνει την πίσω πάσα, ο άλλος φορ γυρίζει προς το κέντρο . Αν ο αμυντικός μέσος προσφέρεται για πάσα ακολουθείται.
 
 
Σενάριο 3

Μπάλα στον αμυντικό μέσο: Ο δικός μας χαφ πιέζει, ο φορ πλευράς επιστρέφει για υπεραριθμία, οι άλλοι χαφ κλείνουν για δημιουργία αμυντικού τριγώνου.
Σενάριο 4

Αλλαγή πλευράς (είτε από κεντρικό αμυντικό είτε από μεγάλη μπαλιά): Ο ακραίος χαφ κλείνει γρήγορα. Ομαδική μετατόπιση προς την πλευρά της μπάλας για υποστήριξη και δημιουργία αμυντικού βάθους. Ο φορ πλευράς επιστρέφει όσο πιο γρήγορα μπορεί και ο άλλος φορ κλείνει προς το κέντρο.
Χρόνος για τη φάση αυτή  10΄.
 
Στη συνέχεια περνάμε στην ανατροφοδότηση (3΄-4΄) επισημαίνοντας στους ποδοσφαιριστές τα βασικά σημεία που θέλουν βελτίωση ή προσοχή και διορθώνουμε με ερωτήσεις και επίδειξη  τα σημαντικότερα λάθη.
 
Ακολουθεί το τελικό παιχνίδι με την μπλε ομάδα να κυκλοφορεί τη μπάλα προσπαθώντας να πετυχει τέρμα σε 2 μικρές εστίες στο κέντρο (ή 10 μ. μετά από το κέντρο αν παίζουμε 8vs8) και την κίτρινη να πιέζει για να κλέψει τη μπάλα και να σκοράρει στην κανονική εστία. Επιθετικός στόχος δηλαδή, σαν λογική συνέπεια μιας επιτυχημένης αμυντικής συνεργασίας στο αμυντικό μισό του αντιπάλου.  
Χρόνος: 2χ8΄ (2χ10΄). 
 
 
 Τελικό παιχνίδι

Κοουτσάρισμα: 
1.Πίεση στον παίκτη με τη μπάλα-σημαντική η γωνία πίεσης και η θέση του σώματος. 2. Αμυντικό βάθος-διαγώνια κάλυψη συμπαίκτη. 3.  Επικοινωνία. 4. Συνοχή γραμμών-αποστάσεις παικτών. Υπάρχουν 4 λέξεις κλειδιά: Πίεση-Κάλυψη-Μετατόπιση-Επικοινωνία.
Παραλλαγές: 1.Το παιχνίδι μπορεί να είναι από 6vs6 (μόνο οι καθαρά εμπελεκόμενοι-πιο απλή εφαρμογή που προτείνεται για αρχικό στάδιο) μέχρι 8vs8 (πλήρες αγωνιστικό παιχνίδι με συμμετοχή ακόμα 2 μέσων του αντιπάλου και των ακραίων μπακ της ομάδα μας  που προτείνεται σαν εξέλιξη ή για πιο έτοιμες αγωνιστικά ομάδες). 2. Σε σχέση με το σχηματισμό του αντιπάλου μπορούμε να έχουμε ολιγαριθμία στην ομάδα μας, δηλαδή αν ο αντίπαλος παίζει με 1-4-3-3 θα έχουμε αφαιρώντας τον φορ, μια σχέση 9vs8. 3. Επίσης, η προθέρμανση μπορεί να γίνει με τις 2 ομάδες στον χώρο παιχνιδιού και διαφορετικούς ρόλους (κυκλοφορία-παθητική άμυνα), ώστε από την αρχή να είμαστε ταυτόχρονα στο πρόβλημα και  τους στόχους. Αυτό είναι και πιο σωστό κατά την προσωπική μου άποψη.
 
Βασίλης Παπαδάκης
 

Ο Δεκάλογος της Προπόνησης

1. Οργάνωσε την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο υλικό και τις ανάγκες της ομάδος. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.
2. Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιό λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιές εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.
3. Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

Περισσότερα..